Разлика помеѓу преработките на „Струјно коло“

Додадени 693 бајти ,  пред 3 години
 
==Методи за осмислување==
{{Навигација за мрежна анализа}}
{{Network analysis navigation}}
{{Поврзано|Анализа на мрежа (електрични кола)}}
{{see also|Network analysis (electrical circuits)}}
 
За да се дизајнираат електрични коло, [[Аналогна електроника]] или [[Дигитално коло|Дигитални кола]], [[Електротехника|електро инжинерите]] треба да можат да ги предвидат напоните и струјата во сите места на колото. Едностави [[линеарно коло|линеарни кола]] можат рачно да се анализираат користејќи [[Комплексен број|Теорија на комплексни броеви]]. Во покомплексни слачаи колото може да биде анализирани со спцијални [[компјутерска програма|компјутерски програми]] или техники на проценка како што е краткиот-линеарен модел.
To design any electrical circuit, either [[Analogue electronics|analog]] or [[Digital circuit|digital]], [[Electrical engineering|electrical engineers]] need to be able to predict the voltages and currents at all places within the circuit. Simple [[linear circuit]]s can be analyzed by hand using [[Complex number|complex number theory]]. In more complex cases the circuit may be analyzed with specialized [[computer program]]s or estimation techniques such as the piecewise-linear model.
 
CircuitСимулациониот simulationсофтвер softwareза кола, suchкако што asе [[HSPICE]] (anсимулатор analogза circuitаналогно simulatorколо),<ref>{{Cite web|url=http://web.stanford.edu/class/ee133/spice/HSpice.pdf|title=HSPICE|last=|first=|date=1999|website=HSpice|publisher=Stanford University, Electrical Engineering Department|access-date=}}</ref> andи languagesјазиците suchкако as [[VHDL-AMS]] andи [[verilog-AMS]] allowим engineersовозможуваат toна designинжинерите circuitsда withoutдизајнираат theкола time,без никаква costгрешка andкои riskсе ofвклучени errorво involvedизградба inна buildingпрототипови circuitна prototypesкола.
 
==Софтвер за симулација на кола==
24

уредувања