Разлика помеѓу преработките на „Струјно коло“

Додадени 18 бајти ,  пред 3 години
 
===По пасивност===
АктивноАктивна коломрежаколомрежа коекоја содржи активен извор – или [[напонски електричен извор]] или [[струен електричен извор]].
 
ПасивноПасивна коломрежаколомрежа коекоја не содржи активен извор.
 
АктивнотоАктивната коломрежа содржи еден или повеќе извори на [[електромоторна сила]]. Се состои од активни елементи како батерија или транзистор. Активните елементи можат да доведат струја во колото, да обезбедат зголемување на силата и да го контролираат тековниот проток во колото.
 
Пасивните коламрежи не содржат извори на електромоторна сила. Тие се состојат од пасивни елементи како отпорници и кондензатори. Овие елементи не се способни за истите функции како активните елементи.
 
===По линеарност===
КолотоМрежата е линеарна ако неговите сигнали го почитуваат принципот на [[Теорема на суперпозиција|Теоремата на суперпозиција]]; во спротивно тоа не е линеарно.
 
==Класификација на изворите==
24

уредувања