Разлика помеѓу преработките на „Струјно коло“

Додадени 344 бајти ,  пред 3 години
 
==Класификација на изворите==
Изворите можат да бидат класифицирани како независни и зависни извори.
Sources can be classified as independent sources and dependent sources
 
===Независни===
Идеален независен извор го одржува истиот напон или струја без оглед на другите елементи присутни во колото. Неговата вредност е или константа (DC) или синусоида (AC). Силата на напонот или струјата не се менува со никаква варијација во поврзаното коло.
An ideal independent source maintains the same voltage or current regardless of the other elements present in the circuit. Its value is either constant (DC) or sinusoidal (AC). The strength of voltage or current is not changed by any variation in the connected network.
 
===Зависни===
[[Зависен извор|Зависни извори]] зависат од одреден елемент на колото за доставување на струја или напон во зависност од видот на изворот.
[[Dependent source]]s depend upon a particular element of the circuit for delivering the power or voltage or current depending upon the type of source it is.
 
==Електрични закони==
24

уредувања