Разлика помеѓу преработките на „Струјно коло“

Додадени 673 бајти ,  пред 3 години
 
===По пасивност===
Активно коло — коло кое содржи активен извор – или [[напонски електричен извор]] или [[струен електричен извор]].
An active network is a network that contains an active source – either a [[voltage source]] or [[current source]].
 
Пасивно коло — коло кое не содржи активен извор.
A passive network is a network that does not contain an active source.
 
Активното коло содржи еден или повеќе извори на [[електромоторна сила]]. Се состои од активни елементи како батерија или транзистор. Активните елементи можат да доведат струја во колото, да обезбедат зголемување на силата и да го контролираат тековниот проток во колото.
An active network contains one or more sources of [[electromotive force]]. It consists of active elements like a battery or a transistor. Active elements can inject power to the circuit, provide power gain, and control the current flow within the circuit.
 
Пасивните кола не содржат извори на електромоторна сила. Тие се состојат од пасивни елементи како отпорници и кондензатори. Овие елементи не се способни за истите функции како активните елементи.
Passive networks do not contain any sources of emf. They consist of passive elements like resistors and capacitors. These elements are not capable of the same functions as active elements.
 
===По линеарност===
Колото е линеарна ако неговите сигнали го почитуваат принципот на [[Теорема на суперпозиција|Теоремата на суперпозиција]]; во спротивно тоа не е линеарно.
A network is linear if its signals obey the principle of [[Superposition theorem|superposition]]; otherwise it is non-linear.
 
==Класификација на изворите==
24

уредувања