Разлика помеѓу преработките на „Абуџа“

Одземени 19 бајти ,  пред 2 години
с
Домородните жители на Абуџа се [[Гвари]] кои зборуваат на јазиците [[Басајски јазик|баса]], гвандара, гаде, ганагана, коро итн. Поради етничките и религиозните поделби на Нигерија, планот бил од независноста на [[Нигерија]] да има свој главен град на место кое се смета за неутрално за сите поголеми етнички страни, а кој ќе се наоѓа во близина на сите региони на Нигерија. Локацијата на крајот била назначена во центарот на земјата во раните 1970-ти, бидејќи означува неутралност и национално единство. Друг поттик за Абуџа бил поради тоа што Лагос станал пренатрупан. [[Лагос]] веќе бележел брз економски развој, па нигерискиот режим ја почувствува потребата за проширување на економијата кон внатрешниот дел на земјата, па оттаму одлучил да ја премести престолнината во Абуџа.<ref>https://www.naij.com/574434-nigeriaat55-top-5-reasons-nigerias-capital-moved-lagos-abuja-photos.html</ref>, слично како Бразил кој својот главен град [[Бразилија]] го испланирал на местото на [[Рио де Жанеиро|Рио]]. Изградбата започнала кон крајот на 1970-тите, но поради економска и политичка нестабилност, почетните фази на градот не биле завршени до крајот на 1980-тите.
 
Повеќето земји ги преселиле своите амбасади во Абуџа, а некои ги задржале своите поранешни амбасади во Лагос, комерцијалниот главен град на Нигерија. Абуџа е седиште на [[Економска заедница на западноафриканските држави|Економската заедница на западноафриканските држави]] (ЕКОВАС) и регионален штаб на [[Организација на земји извознички на нафта|ОПЕК]]. Абуџа и Федералната престолнинска територија доживеале огромен пораст на населението. Некои области околу Абуџа се зголемиле за 20% до 30% годишно.<ref name="WBC">{{cite web|url=http://www.citiesalliance.org/cdsdb.nsf/Attachments/South+Africa+roundtable/$File/African+Regional+Roundtable+on+Upgrading+Oct00.pdf|title=World Bank Conference: African Regional Roundtable on Upgrading Low-income Settlements|accessdate=2007-08-10|work=www.citiesalliance.org|publisher=World Bank, 3–5 October 2000, Johannesburg, South Africa, p. 16|archiveurl=https://web.archive.org/web/20070928045105/http://www.citiesalliance.org/cdsdb.nsf/Attachments/South%2BAfrica%2Broundtable/%24File/African%2BRegional%2BRoundtable%2Bon%2BUpgrading%2BOct00.pdf|archivedate=28 September 2007|deadurl=no|df=dmy}}</ref> Населбите и градовите брзо се шират во и надвор од границите на градот<ref name="bbc2" /><ref name="fig">{{cite web|url=http://www.fig.net/pub/accra/papers/ts18/ts18_01_jibril.pdf|title=Resettlement Issues, Squatter Settlements and the Problems of Land Administration in Abuja, Nigeria’s Federal Capital|accessdate=2007-08-10|work=fig.net|publisher=5th FIG Regional Conference Accra, Ghana, 8–11 March 2006}}</ref> Десетици илјади луѓе биле протерани откако поранешниот министер на ФПТ Насир Ахмад ел-Руфи започнал кампања за уривање во 2003 година<ref name="NYT">{{cite news|url=https://www.nytimes.com/2006/12/13/world/africa/13abuja.html?ex=1323666000&en=9b1bb2ecd684791c&ei=5090&partner=rssuserland&emc=rss|title=In a Dream City, a Nightmare OF AKIM JOHN for the Common Man|accessdate=2007-08-10|work=nyt.com|publisher=New York Times, 13 December 2006|first=Lydia|last=Polgreen|date=13 December 2006}}</ref>
 
== Области ==
5.203

уредувања