Разлика помеѓу преработките на „Батерија“

Додадени 33 бајти ,  пред 4 години
 
== Големини на батерии ==
{{Main|Список на батерии по големина}}
{{Main|List of battery sizes}}
Примарните батерии што се достапни на потрошувачите се движат од малите ќелии што се користат за електрични часовници, до бројот 6 ќелија што се користи за сигнални кола или други апликации со долго траење. Секундарните ќелии се направени во многу големи димензии; многу големи батерии можат да напојуваат подморница или да ја стабилизираат електричната мрежа и да помогнат да ги надминат врвните оптоварувања.