Разлика помеѓу преработките на „Батерија“

Додадени 11.292 бајти ,  пред 4 години
с
нема опис на уредувањето
с
[[Категорија:Батерии| ]]
[[Категорија:Електротехника]]
 
== Големини на батерии ==
{{Main|List of battery sizes}}
Примарните батерии што се достапни на потрошувачите се движат од малите ќелии што се користат за електрични часовници, до бројот 6 ќелија што се користи за сигнални кола или други апликации со долго траење. Секундарните ќелии се направени во многу големи димензии; многу големи батерии можат да напојуваат подморница или да ја стабилизираат електричната мрежа и да помогнат да ги надминат врвните оптоварувања.
 
== Опасности ==
Експлозија на батерии генерално е предизвикана од злоупотреба или дефект, како обидувајќи се да се наполнат основната батерија што не може да се полни, или краток спој.
 
Кога батеријата се надополнува со преголема брзина, експлозивната мешавина на гасови од водород и кислород може да се произведува побрзо отколку што може да избега од батеријата (на пр. Преку вграден вентилатор), што доведува до зголемување на притисокот и евентуално искривување на кутијата на батеријата. Во екстремни случаи, хемикалиите на батериите можат насилно да се истурат од обвивката и да предизвикаат повреда. Преполнувањето - односно обидот за полнење на батеријата надвор од неговиот електричен капацитет - исто така може да доведе до експлозија на батерии, покрај истекување или неповратно оштетување. Исто така, може да предизвика оштетување на полначот или уредот во кој подоцна се користи преполната батерија.
 
Батериите за автомобили најверојатно ќе експлодираат кога краток спој генерира многу големи струи. Таквите батерии произведуваат водород, кој е многу експлозивен, кога тие се преполни (поради електролиза на водата во електролит). При нормална употреба, износот на преполнување обично е многу мал и генерира малку водород, кој брзо се распаѓа. Меѓутоа, кога "скок со стартување" на автомобил, високата струја може да предизвика брзо ослободување на големи количини на водород, што може да се запали експлозивно од блиска искра, на пр. кога се исклучува кабел на скокач.
 
Отстранувањето на батеријата преку согорување може да предизвика експлозија додека пареа се гради во затворениот случај.
 
Потсетувањата на уредите кои користат литиум-јонски батерии станаа почести во последниве години. Ова е одговор на пријавените несреќи и неуспеси, повремено палење или експлозија. Експертско резиме на проблемот покажува дека овој тип користи "течни електролити за транспорт на литиумски јони помеѓу анодата и катодата. Ако батеријата ќе се наполни премногу брзо, може да предизвика краток спој, што доведува до експлозии и пожари".
 
<ref>{{cite web |url=http://theamericanenergynews.com/markham-on-energy/solid-state-battery-advance-goodenough |title=Solid-state EV battery breakthrough from Li-ion battery inventor John Goodenough |last=Hislop |first=Martin |date=1 March 2017 |website=North American Energy News |publisher=The American Energy News. |access-date=15 March 2017}}</ref><ref>https://www.youtube.com/playlist?list=PLAAoauVs9gEUQ1QfaueaDCjTMb9LoPEjX</ref>
 
=== Истекување ===
[[File:LeakedBattery 2701a.jpg|thumb|right|Leak-damaged alkaline battery]]
 
Многу батерии се корозивни, отровни или и двете. Ако се случи истекување, или спонтано или преку несреќа, ослободените хемикалии може да бидат опасни. На пример, за еднократна употреба батерии често се користи цинк "може" и како реактант и како сад да се одржи на други реагенси. Ако овој вид на батерија е над-празнење, реагенсите може да се појават преку картон и пластика што го формираат остатокот од контејнерот. Активното истекување на хемикалијата потоа може да ја оштети или оневозможи опремата што ги напојува батериите. Поради оваа причина, многу производители на електронски уреди препорачуваат отстранување на батериите од уреди кои нема да се користат подолго време.
 
=== Токсични материи ===
Многу видови на батерии користат токсични материјали како олово, жива и кадмиум како електрода или електролит. Кога секоја батерија ќе го достигне крајот на животот, мора да се отстрани за да се спречи оштетување на околината. Батериите се една форма на електронски отпад (е-отпад). Услугите за рециклирање на е-отпад закрепнуваат токсични супстанции, кои потоа можат да се користат за нови батерии. Од речиси три милијарди батерии купени годишно во САД, околу 179.000 тони завршуваат на депониите низ целата земја. Во САД, Актот за управување со батерии и батерии за полнење на батерии од 1996 година ја забрани продажбата на батерии кои содржат жива, донесоа унифицирани барања за етикетирање за акумулатори и бараа батериите за полнење лесно да се отстранат. Калифорнија и Њујорк го забрануваат отстранувањето на батериите за полнење во цврст отпад, и заедно со Мејн бараат рециклирање на мобилни телефони. Индустријата за полнење батерии работи на национално ниво за програми за рециклирање во САД и Канада, со повлекување поени кај локалните трговци.
 
Директивата за батерии на Европската унија има слични барања, покрај потребата од зголемено рециклирање на батериите и промовирање на истражувања за подобрени методи за рециклирање на батериите. Во согласност со оваа директива, сите батерии што треба да се продаваат во ЕУ мора да бидат обележани со "симбол за собирање" (пречкртан корпа за отпадоци). Ова мора да покрие најмалку 3% од површината на призматичните батерии и 1.5% од површината на цилиндричните батерии. Сите пакувања мора да бидат обележани исто така.
 
=== Потрошувачка ===
Батериите може да бидат штетни или фатални ако се проголтаат. Малите копчиња може да се проголтаат, особено кај малите деца. Додека во дигестивниот тракт, електричното празнење на батеријата може да доведе до оштетување на ткивото; таквата штета е понекогаш сериозна и може да доведе до смрт. Инхерираните батерии на батерии обично не предизвикуваат проблеми, освен ако не станат поднесени во гастроинтестиналниот тракт. Најчесто место за батерии на дискови да се стават е хранопроводот, што резултира со клинички секвели. Батериите кои успешно го пресекуваат езофагусот најверојатно нема да поднесат на друго место. Веројатноста дека батеријата на дискот ќе поднесе во хранопроводникот е функција на возраста на пациентот и големината на батеријата. Дискови батерии од 16 мм се поставени во езофагите на 2 деца помлади од 1 година. Постарите деца немаат проблеми со батерии помали од 21-23 милиметри. Може да настане некроза на втечнување, бидејќи натриум хидроксидот е генериран од струјата произведена од батеријата (обично на анодата). Перфорацијата се случила брзо како 6 часа по ингестијата.
 
== Chemistry ==