Разлика помеѓу преработките на „Електрода“

Додадени 3.894 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
 
Примарната ќелија е посебен вид на електрохемиска ќелија во која реакцијата не може да се промени, а идентитетите на анодата и катодата се фиксни. Анодата е секогаш негативна. Ќелијата може да се испразни, но не се полни.
 
===Секундарна ќелија===
 
Секундарна ќелија, на пример батерија што се полни, е ќелија во која хемиските реакции се реверзибилни. Кога клетката се полни, анодата станува позитивна (+), а катодата на негативната (-) електрода. Ова е случај и во електролитски ќелии. Кога ќелијата се празни, се однесува како примарна ќелија, со анодата како негативна и катодата како позитивна електрода.
 
==Други аноди и катоди==
 
 
Во вакуум цевка или полупроводник со поларитет анодата е позитивна (+), а електродта и катодата негативна (-). Електроните влегуваат во уредот преку катодата и излегуваат од уредот преку анодата.
Во ќелијата со три електроди, контра-електродата, исто така наречена и помошна електрода, се користи само за да се поврзе со електролитот, така што струјата може да се примени на работната електрода. Контилната електрода обично е изработена од инертен материјал, како што е благороден метал или графит, за да се спречи растворање.
 
==Заварувачки електроди==
 
Во лачно заварување, електродата се користи за да се спроведе струја преку работното парче за да се спојат две парчиња заедно. Во зависност од процесот, електродата може да биде употреблива во случај на лачно заварување со гас-метал и неупотреблива во случај на лачно заварување со гас-волфрам. За систем со директен струја, прачката за заварување може да биде катода за пополнувачки тип на заварување или анодна за други процеси на заварување. За лачен заварувач за наизменична струја, заварувачката електрода не би се сметала за анодна или катодна.
 
==Електроди за наизменична струја==
 
За електрични системи кои користат наизменична струја, електродите се врски од колото до објектот за кои треба да дејствува електрична струја, но не се означени аноди или катоди бидејќи насоката на протокот на електроните се менува периодично, обично неколку пати во секунда.
 
==Хемиски модифицирани електроди==
Хемиски модифицирани електроди се електроди кои имаат свои површини кои се хемиски модифицирани за промена на физичките, хемиските, електрохемиските, оптичките, електричните и транспортните својства на електродата. Овие електроди се користат за напредни цели во истражувања.
3

уредувања