Разлика помеѓу преработките на „Жан Батист Перен“

Нема измена во големината ,  пред 3 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-. октомври + октомври)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-. октомври + октомври))
Во 1927, тој го основал Институтот за биологија, физика и хемија заедно со хемичарот Андре Џоб и физичарот Андре Мајер. Основањето било овозможено од страна на [[Едмонд Џејмс де Ротшилд]].<ref name=Zeitoun1>{{cite web |url=http://www2.cnrs.fr/presse/journal/4468.htm |title=Le CNRS a 70 ans |last=Zeitoun |first=Charline |date=September 2009 |work=CNRS le journal |accessdate=February 23, 2012 }}</ref> Во 1937, Перен ја оформил [[Палата на откривањата|Палатата на откривањата]], [[научен музеј]] во [[Париз]].
 
Перен се смета за татко на Националниот центар за научни истражувања ([[Национален центар за научни истражувања]] (CNRS)). Петицијата на Перен ја потпишале повеќе од 80 научници, а помеѓу нив биле осум лауреати на Нобеловата награда, францускиот министер за образование го поставува Conseil Supérieur de la Recherche Scientifique (Францускиот национален истражувачкисоветa) во април 1933. во 1936, Перен, сега подсекретар за истражувањето, ја основал Service Central de la Recherche Scientifique (Француската централна агенција за научни истражувања).<ref name=Zeitoun1/> Двете институции биле споени под цадорот на CNRS на 19.  октомври 1939.<ref name=Guthleben1>{{cite web |url=http://www.cnrs.fr/ComiHistoCNRS/spip.php?article2 |title=Un peu d’histoire... La création du CNRS |last=Guthleben |first=Denis |date=November 3, 2010 |work=Comité pour l’histoire du CNRS |accessdate=February 23, 2012 }}</ref>
 
Од неговите студенти се издвојува [[Пјер Виктор Аугер]]. Жан Перен бил татко на Jean [[Франсис Перен]] кој, исто така бил физичар.