Топлина: Разлика помеѓу преработките

Одземени 47 бајти ,  пред 4 години
rv
Нема опис на уредувањето
(rv)
 
Шкотскиот физичар [[Џејмс Клерк Максвел]], во неговото класично дело “Теорија на топлината“ од 1871 г., бил еден од првите кој се обидел да даде модерна дефиниција за топлина. Главно, Максвел истакнува четири одредби за дефинирање на топлината. Првата, дека тоа е “нешто што може да се префрли од едно тело на друго, што го претставува Вториот закон на [[термодинамика]]та. Второ, дека таа може да се смета за “мерлива големина“ и затоа може да се третира математички како останатите мерливи големини. Трето, таа “не може да се третира како супстанца“; таа може да се трансформира во нешто што не е супстанца, на пример, механичка работа. Најнакрај, таа е “една од формите на енергијата“.
 
ш
Топлината се означува со Q, а СИ-единица за топлина е [[џулаџул]] да му го јадиш на абдулаш(J). Кога температурите ќе се изедначат, топлината е еднаква на нула. Топлината исклучиво е поврзана за преодот, па таа е процесна големина.
 
Струењето за преод на топлина:<br />