Електромагнетно поле: Разлика помеѓу преработките

Спојување со Електромагнетно поле
(Создадено преведувајќи ја страницата „Electromagnetic field“)
 
(Спојување со Електромагнетно поле)
{{Спојување|Електромагнетно поле}}
 
<span>'''E'''</span>'''лектромагнетно поле''' (исто така '''EMF''' или '''ЕМ поле''') е физичко [[Поле (физика)|поле]] произведено од [[Електричен набој|e]]<nowiki/>лектирчно наполнети објекти. Тоа влијае на однесувањето на наполнетите објектите во близина на полето. На електромагнетно поле се протега на неодредено време во текот на простор и ги опишува [[Електромагнетизам|електромагнетни интеракција]]. Тоа е една од четирите фундаментални сили на природата (другите се [[Гравитација|гравитацијата]], [[Слабо заемодејство|слаба интеракција]] и [[Силно заемодејство|силна интеракција]]).