Разлика помеѓу преработките на „Паун“

Одземени 55 бајти ,  пред 2 години
ситна поправка, викификација
(ситна поправка, викификација)
[[јавански паун]] (''P. muticus'')
}}
'''Паун''' ({{науч|Pavo}}) — [[род (биологија)|род]] од два [[вид (биологија)|вида]] [[птица|птици]] од [[семејство (биологија)|семејството]] [[фазани]]. [[Африкански паун|Африканскиот паун]] е сместен во својпосебен род, (''Afropavo''), но оваа статија не се однесува на него. Пауните се најпознати по својата екстравагантна [[опашка]] која ја отвораат како дел од [[додворување]]то. Женскиот паун е кафен или сивокафен.
 
Двата вида пауни се:
* [[индиски паун|индиски (обичен) паун]] (''Pavo cristatus'')
* [[јавански паун|јавански (зелен) паун]] (''Pavo muticus'')
 
'''Индискиот паун''' води потекло од [[Индиски потконтинент|Индискиот потконтинент]]. Оваи епретставува национална птица на [[Индија]]. '''Јаванскиот паун''' води потекло од [[Мјанмар]] до [[Јава (остров)|Јава]]. Подложен е на истребување заради прекумерното [[лов]]ење, како и намалување на големината и квалитетот на животната околина.
 
'''Јаванскиот паун''' води потекло сѐ од [[Мјанмар]], па источно до [[Јава (остров)|Јава]]. Подложен е на истребување заради прекумерно ловење, како и намалување на големината и квалитетот на животната околина.
 
== Таксономија ==
Индискиот паун е [[монотипност|монотипен]], додека пак јаванскиот има 3 подвида, ''P. muticus spicifer'', ''P. m imperator'' и номинираниот ''P. m. muticus''.<ref>Madge, S. и P. McGowan (2002), ''Pheasants, Partridges and Grouse''. ISBN 0-7136-3966-0</ref>
 
Овие дваДвата вида пауни се главно [[алопатричка видообразба|алопатрички]], но се вкрстуваат во заробеништво. Додека формата на јавански паун во Јинан не е таксономски одделен, тој се разликува од другите форми по неколку аспекти, особено по неговите шумски навики, необичниот клун, интересно долгиот заден ножен прст, и подолгите и повитки крилја.<ref>[http://www.rdb.or.id/view_html.php?id=223&op=pavomuti www.rdb.or.id]</ref> Според некои, тоа е нов подвид.
 
Некои одгледувачи на фазани велат дека јаванскиот паун може да има повеќе подвидови.<ref>[http://www.pavo-muticus-muticus.de/english/ www.pavo-muticus-muticus.de]</ref> <ref>[http://wwwuserwww.user.gwdg.de/~ipfeiff/Publikation.pdf PDF на германски]</ref>
Додека формата на јавански паун во Јинан не е таксономски одделен, тој се разликува од другите форми по неколку аспекти, особено по неговите шумски навики, необичниот клун, интересно долгиот заден ножен прст, и подолгите и повитки крилја (K. B. Woods in litt. 2000) [http://www.rdb.or.id/view_html.php?id=223&op=pavomuti]. Некои велат дека ова е нов подвид.
 
Пауните некаде ги среќаваме во посебнапосебно семејство од фазаните .<ref>[http://www.wpadeutschland.de/index3.html] www.wpadeutschland.de]</ref>
Некои одгледувачи на фазани велат дека јаванскиот паун може да има повеќе подвидови.<ref>[http://www.pavo-muticus-muticus.de/english/]</ref><ref>[http://wwwuser.gwdg.de/~ipfeiff/Publikation.pdf PDF на германски]</ref>
 
Пауните некаде ги среќаваме во посебна семејство од фазаните [http://www.wpadeutschland.de/index3.html].
[[Податотека:Green Peafowl Male.jpg|thumb|250px|right|Јавански паун]]
 
Пауните се шумски птици кои се гнездат на земја. Меѓутоа двата главни вида се гнездат на дрва иако се хранат од земја.
 
Се смета дека обата вида се [[полигамија|полигамни]]. Меѓутоа, се смета и дека „женките“ кои влегуваат во територијата на мажјаците <ref>[http://kickingthorn.com/v-web/gallery/Pavo-spicifer-spicifer/Vorawan_family_unit]</ref> се впрочем негови млади (K. B. Woods in litt. 2000) и дека јаванскиот паун е всушност во природата е моногамен. Оние кои го сметаат ова ги наведуваат сличностите помеѓу половите.
 
Во сезоната за парење често испуштаат многу гласни и високи крици.
* [[Индиски паун]]
* [[Јавански паун]]
 
== Наводи ==
<div class="references-small" style="-moz-column-count:2; column-count:2;">
<references/>
</div>
 
== Надворешни врски ==