Разлика помеѓу преработките на „Скијање“

Додадени 1.627 бајти ,  пред 3 години
средување
(Дополнување)
(средување)
[[File:Skier-carving-a-turn.jpg|thumb|300px|Скијач во Франција]]
'''Скијање''' - вид на транспорт, рекреативна активност или натпреварувачки зимски спортвоспорт коиво кој учесниците користат скии за да се лизгаат по снегот. Повеќето видови на скиањескијање се признати од олимпискиот[[Меѓународен олимписки комитет|Олимпискиот комитет]] и интернационалната[[Меѓународна скијачка федерација|Меѓународната скиачкаскијачка федерација]].
 
==Историја==
Скијањето има историја од скоро пет милениума.Сепак<ref>{{cite современото скиање се создало во Скандинавија, но се смета дека пред 100 века се вежбала во денешна Кина, според стари цртежи.web
| last = Formenti et al.
| first =
| authorlink =
| title = Human locomotion on snow: determinants of economy and speed of skiing across the ages
| work =
| publisher = Proc. R. Soc. B
| date = 2005
| url = http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1559840/pdf/rspb20053121.pdf
| accessdate = 2016-09-02 }}</ref> Сепак современото скијање се создало во [[Скандинавија]], но се смета дека пред 100 века се вежбала во денешна [[Кина]], според стари цртежи.<ref>{{cite web
| last = Editors
| first =
| authorlink =
| title = Ancient paintings suggest China invented skiing
| work = China Today
| publisher = Xinhua News Agency.
| date = January 25, 2006
| url = http://news.xinhuanet.com/english/2006-01/25/content_4098439.htm
| accessdate = 2015-01-27 }}</ref><ref>
{{cite web
| last = Marquand
| first = Edward
| authorlink =
| title = Before Scandinavia: These could be the first skiers
| work = Christian Science Monitor
| publisher =
| date = March 15, 2006
| url = http://www.csmonitor.com/2006/0315/p01s01-woap.html
| accessdate = 2015-03-08}}</ref>
 
Зборот скијање е еден од Норвешките[[Норвешки јазик|норвешките зборови]] кои се користат интернационално. Доаѓа од стариот норвешки збор "skíð"„skíð“ што значи одвоено„одвоено парче дрводрво“.<ref name="norway.org">[http://www.norway.org/culture/sports/cradle/cradle.htm The cradle of skiing (Norway – the official site in the United States)<!-- Bot generated title -->]</ref><ref>[http://www.norway.org/News/archive/1996/199601skiing1.htm Skiing and the Creation of a Norwegian Identity (Norway – the official site in the United States)<!-- Bot generated title -->]</ref>
 
Раните скијачи користеле една долга штека или копје. Првите скијачи со две штеки потекнуваат од 1741 година.
 
СеСè до средината на 19 век, скијањето се користело само за транспорт, иа од тогаш се смета за рекреација и спорт. Армиските скијачки трки се одржувале во 18 век во [[Норвешка]], иа скијачкото војување било изучувано при крајот на 18 век. Со развојотнаразвојот на опремата за скиањескијање и со поаѓањетопојавата на ски лифтовите, скиајњетоскијањето се поделило на два типа, алпинско[[алпско скијање|алпско]] и [[нордиско скијање]].
 
==Опрема==
*Штеки
*Кациги и ски одела
*Ракавици за скиајањескијање
 
 
== Наводи ==
{{наводи}}