Стари Словени: Разлика помеѓу преработките

Додадени 13 бајти ,  пред 4 години
с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
 
Во археолошката литература, направени се обиди некои археолошки наоѓалишта да се идентификуваат како словенски или старословенски временски периоди и територијални зони. Прашко Корчакскиот културен комплекс е сметан како словенски културен модел, и бил многу униформирана културна традиција којашто се протегала скоро во пола Европа, концидирајќи со историската дистрибуција на словенските говори.
Научниците исто така се обидоа да истражат колку декади наназад може да се идентификува оваа традиција според археолошките карактеристики. Сигурено е дека Прашкиот тип потсетува на репрезентиран нов културен модел во источнаИсточна Европа, каде Пржеворската и Черњахов културите претходно постоеле. Овие култура исчезнале при крајот на четвртиот век, поради насилното прекинување од страна на Хуните, и понатаму бил преместен со словенски модел при крајот на петтиот век.
 
[[Податотека:Origins 200 AD.png‎|thumb|left|300px|''Черњаховата'' и ''Пржеворската'' култура,3 век]]
Черњахов културата постоела од вториот до петтиот век, и ги опфаќала териториите на модерна Украина, Молдавија и Влашка. Воедно,според Украинскиот истражувач Квојка, оваа култура се создала од старата Триполска култура која се наоѓала на истото подрачје како и Черњахов културата. Предметите од Черњаховата култура се карактеристични по црна керамика, многу добри метални орнаменти, и импресивни железни средства. Во раната половина на дванаесеттиот век, поголема енергија му е дадена на етничкиот состав на луѓето кои ја населувале Черњахов културата. Советските научници како Борис Рубаков ја видоја оваа култура како рефлексија на Старословените, додека западните посебно германските научници ја поврзаа и атрибутираа оваа култура со Готите.
 
Сепак, остатоците од археолошки визуелната материјална култура, и нивната поврзаност со етничкиот идентитет, не се јасни онолку колку што се мисли. Културно Историската доктрина создадена од Германскиот археологист Густав Косина, разбираше дека јасно дефинираните археолошки култури одговараат без никакво сомневање со териториите на одредени луѓе или племиња.Косина истотака ги направи еднакви културните провинции со етничките групи и понатаму ги стави овие групи со историски луѓе или племиња. Сепак, метеријалните култури се подобро разбрани да претставуваат културно економски системи, вклучувајќи многу различни групи. Што ги направи границите со овие културни населби не беа политичките линии на некои луѓе, но географските граници кои популациските групи кои комуницираа со доволен интензитет да направат остатоци од нивната физичка култура како на пример метална работа, керамика,стилови во градењето, гробовите итни тн., кои изгледаат многу слично. Заради тоа, простирањето на културите не значи дека е резултат на директни миграции, но може да биде ширење на идеи. Денес, Черњаховата култура е призната да претставува културен контакт со различни луѓе, од Скитско Сарматскитескитско-сарматските традиции направени со мешавина на Германскигермански елементи претставени од Готите. Черњаховата култура исто така се состоеше од Даки и, можно е да се состоела и од рани Словени.
 
== Наводи ==
3.880

уредувања