Разлика помеѓу преработките на „Маргерит Дирас“

Бришење на "Marguerite_Duras.png", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Y.haruo п...
(транскрипција)
(Бришење на "Marguerite_Duras.png", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Y.haruo п...)
 
==Биографија==
 
[[Податотека:Marguerite Duras.png|мини|М. Дирас]]
Марагрит Дирас е родена како Маргерит Донадје (''Marguerite Donnadieu''), на 4 април 1914 година во Сајгон, Француска Индокина (денешен [[Виетнам]]), каде што нејзините родители работеле како професори. На млада возраст од 17-18 години, Дирас се преселила во [[Франција]], каде најпрвин студирала [[математика]], но набрзо се префрлила на политичките студии, а потоа на [[Право|правото]].<ref>Muhamed Nezirovic, „Marguerite Duras ili nova slava jednog velikog pisca“ во: Marguerite Duras, ''Ljubavnik'' (treće izdanje). Sarajevo: Svjetlost, 1987, стр. 101-102.</ref>
[[Податотека:Trouville-sur-Mer Roches Noires plaqueDuras.jpg|мини|лево|Табла на хотелот „Roches Noires“ во кој живеела Дирас од 1963 до 1996 год.]]