Разлика помеѓу преработките на „Мува (соѕвездие)“

с
нема опис на уредувањето
с (ситна поправка)
с
'''Мува''' — мало [[соѕвездие]] на јужното небо. Едно од дванаесетте соѕвездија создадени од [[Петар Планциј]] од набљудувањата на [[Питер Дирксон Кејзер]] и [[Фредерик де Хаутман]] и првпат се појавува на 35 сантиметарскиот небесен глобус објавен во 1597 година во Амстердам од страна на Планциј и [[Јодок Хондиј]]. Првиот приказ на соѕвездието било во небесниот атлас [[Уранометрија]] на [[Јохан Бајер]] во 1603 година. Соѕвездието било познато под името '''Apis''' (пчела) во наредните двестотини години. Мува е под хоризонтот за повеќето жители на северната полутопка.
 
Многу од посјајните ѕвезди во соѕвездието се членови на ѕвездената асоцијација [[Скорпион–Кентаур (ѕвездена асоцијација)|Скорпион-Кентаур]], расеана група од жешки сино-бели ѕвезди кои имаат исто потекло и се движат во иста насока во Млечниот пат. Во оваа група припаѓаат [[Алфа Мува|Алфа]], [[Бета Мува|Бета]], [[Гама Мува |Гама]], [[Зета2 Мува|Зета<sup>2</sup>]] и (најверојатно) [[Ета Мува]], како и [[HD 100546]], сино-бела [[Хербигова Ae/Be ѕвезда]] која е опколена со сложен диск од отпад кој содржи [[егзопланетавонсончева планета]] или [[кафеаво џуџе]] и можна протопланета. Две подалечни планети поседуваат планети. Соѕвездието исто така содржи и две [[Цефеиди]] кои можат да се видат со голо око. [[Тета Мува]] е тројна ѕвезда, од кои најсјајниот член е [[Волф–Рајеова ѕвезда]].
 
==Историја==
[[File:Coalsack and Dark Doodad Dark Nebulae.jpg|thumb|right|Маглината [[Торба за Јаглен (маглина)|Торба за Јаглен]] може да се забележи како големото подрачје на горниот дел од сликата. Се протега во североисточниот дел на Мува. Вертикалниот темен столб е на долната десна страна ан сликата е темната маглина Дудад.]]
 
Во три ѕвездени ситеми се пронајдени егзопланетивонсончеви планети. [[HD 111232]]е жолта ѕвезда од главната низа со маса 0,78 од масата на Сонцето и на растојание од 95 сг. од Земјата. Истата има планета ([[HD 111232 b]]) со маса 6,8 пати поголема од масата на [[Јупитер]] и орбитален период од 1143 денови.<ref name="Mayor2004">{{cite journal | url=http://www.aanda.org/articles/aa/full/2004/07/aa0250/aa0250.html | title=The CORALIE Survey for Southern Extra-solar Planets XII. Orbital Solutions for 16 Extra-solar Planets Discovered with CORALIE | last1=Mayor | first1=M. | last2=Udry | first2=S. | last3=Naef | first3=D. | last4=Pepe | first4=F. | last5=Queloz | first5=D. | last6=Santos | first6=N. C. | last7=Burnet | first7=M. | journal=Astronomy & Astrophysics | volume=415 | issue=1 | pages=391–402 | year=2004 | arxiv=astro-ph/0310316 | bibcode=2004A&A...415..391M | doi=10.1051/0004-6361:20034250 }}</ref> [[HD 112410]] е жолт џин од спектрален тип G8III на растојание од 439 сг. од Земјата.<ref>{{cite web |url =http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/sim-id?Ident=HD+112410&NbIdent=1&Radius=2&Radius.unit=arcmin&submit=submit+id |title = HD 112410 – Red Giant Branch star |work = SIMBAD Astronomical Database|publisher=Centre de Données astronomiques de Strasbourg |accessdate = 26 December 2013}}</ref> Со маса 1,54 пати поголема од Сонцето се шири и се собира како црвен џин. Има планета придружник со маса 9,2 пати од онаа на Јупитер и орбитален период од 124,6 денови на растојание од 0,57 ае.<ref name="jones13">{{cite journal|author=Jones, M.I.; Jenkins, J.S.; Rojo, P.; Melo, C. H. F.; Bluhm, Paz |year=2013|title=Study of the Impact of the Post-MS evolution of the Host Star on the Orbits of Close-in Planets. II. A Giant Planet in a Close-in Orbit around the RGB Star HIP 63242|journal=Astronomy & Astrophysics|volume=556|issue=A78|pages=5|url=http://arxiv.org/pdf/1306.3939v1.pdf|doi=10.1051/0004-6361/201321660|arxiv = 1306.3939 |bibcode = 2013A&A...556A..78J }}</ref> Како член ан подгрупата Низок Кентаур Јужен Крст,<ref name=dezeeuw99/> [[HD 100546]] е млада сино-бела ѕвезда од типот [[Хербигова Ae/Be ѕвезда]] од спектрален тип B9V која сеуште не се сместила на главната низа и најблизу до Земјата на растојание од 320 сг.<ref name="quanz13"/><ref name="Grady2001">{{Cite journal | title=The Disk and Environment of the Herbig Be Star HD 100546 | url=http://iopscience.iop.org/1538-3881/122/6/3396/fulltext/ | last1=Grady | first1=C. A.| last2=Polomski | first2=E. F. | last3=Henning | first3=Th. | last4=Stecklum | first4=B. | last5=Woodgate | first5=B. E. | last6=Telesco | first6=C. M. | last7=Piña | first7=R. K. | last8=Gull | first8=T. R. | last9=Boggess | first9=A. | last10=Bowers | first10=C. W. | last11=Bruhweiler | first11=F. C. | last12=Clampin | first12=M. | last13=Danks | first13=A. C. | last14=Green | first14=R. F. | last15=Heap | first15=S. R. | last16=Hutchings | first16=J. B. | last17=Jenkins | first17=E. B. | last18=Joseph | first18=C. | last19=Kaiser | first19=M. E. | last20=Kimble | first20=R. A. | last21=Kraemer | first21=S. | last22=Lindler | first22=D. | last23=Linsky | first23=J. L. | last24=Maran | first24=S. P. | last25=Moos | first25=H. W. | last26=Plait | first26=P. | last27=Roesler | first27=F. | last28=Timothy | first28=J. G. | last29=Weistrop | first29=D.|year=2001 | journal=The Astronomical Journal | volume=122 | issue=6 | pages=3396–3406 | bibcode=2001AJ....122.3396G | doi=10.1086/324447 }}</ref> Истата еопколена со диск од прашина и гас на растојание од 0,2 до 4 ае. па се до неколку стотина ае., со доказ дека се одвива создавање на протопланета на растојание од 47 ае.<ref name="quanz13">{{cite journal|last=Quanz, Sasch P.; Amara, Adam; Meyer, Michael P.; Kenworthy, Matthew P.; Kasper, Markus; Girard, Julien H.|year=2013|title=A Young Protoplanet Candidate Embedded in the Circumstellar Disk of HD 100546|journal= Astrophysics Journal|volume=766|pages=L1-L6|url=http://arxiv.org/pdf/1302.7122v1.pdf|doi=10.1088/2041-8205/766/1/l1|arxiv = 1302.7122 |bibcode = 2013ApJ...766L...1Q }}</ref> Има и празнина меѓу 4 и 13 ае., што најверојатно е голема планета со 20 Јупитерови маси,<ref name=planet-1>{{Cite journal | title = Resolving the Disk Rotation of HD 97048 and HD 100546 in the <nowiki>[O I]</nowiki> 6300A Line: Evidence for a Giant Planet Orbiting HD 100546 | last = Acke | first = B. | coauthors = van der Ancker; M. | journal = Astronomy & Astrophysics | year = 2005 | volume = 449 | issue = 267 | arxiv = astro-ph/0512562|doi = 10.1051/0004-6361:20054330 | bibcode=2006A&A...449..267A | pages = 267}}</ref> иако понатамошното испитување на дискот укажува на можноста од постоење на [[кафеаво џуџе]] или повеќе од една планета.<ref>{{cite journal|author=Mulders, Gijs D.; Paardekooper, Sijme-Jan; Pani'c, Olja; Dominik, Carsten; van Boekel, Roy; Ratzka, Thorsten|year=2013|title=Planet or Brown Dwarf? Inferring the Companion Mass in HD 100546 from the Wall Shape using Mid-Infrared Interferometry|journal=Astronomy & Astrophysics|volume=557A|bibcode=2013A&A...557A..68M|arxiv=1306.4264|pages=10|issue=A68|doi = 10.1051/0004-6361/201220930 }}</ref> [[LP 145-141]] е бело џуџе на растојание од 15 сг од Земјата и е четвртиот објект најблизу до Земјата.<ref>{{cite journal|title= The White Dwarfs Within 20 Parsecs of the Sun: Kinematics and Statistics | author=Sion, Edward M.; Holberg, Jay B.; Oswalt, T.D.; McCook, G.P.; Wasatonic, R.| journal= The Astronomical Journal | volume=138 |issue=6 |year=2009| pages=1681–89 [Table 1] | doi=10.1088/0004-6256/138/6/1681| bibcode=2009AJ....138.1681S |arxiv = 0910.1288 }}</ref> Се смета дека е добар кандидат кој би содржел планети од типот на Јупитер, поради својата близина и маса.<ref name="burleigh02">{{cite journal|last=Burleigh, Matthew R.; Clarke, F.J.; Hodgkin, S.T. |year=2002|title=Imaging Planets around Nearby White Dwarfs|journal=Monthly Notices of the Royal Astronomical Society|volume=331|issue=4|pages=L41-L45|url=http://arxiv.org/pdf/astro-ph/0202194v1.pdf|bibcode=2002MNRAS.331L..41B|doi=10.1046/j.1365-8711.2002.05417.x|arxiv = astro-ph/0202194 }}</ref>
 
===Далечни објекти===