Разлика помеѓу преработките на „Едначење по звучност“

Нема измена во големината ,  пред 3 години
Поправка на пишување
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
(Поправка на пишување)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
{{Македонска фонетика и фонологија}}
Според звучноста согласките се делат на [[безвучни согласки|безвучни]], [[звучни согласки|звучни]] и [[сонатнисонарни согласки|сонатни]]. Безвучните и звучните согласки образуваат таканаречени [[корелативни парови]]. Секоја безвучна согласка, освен ''х'', има свој звучен парник. Тие парови се:
 
{|
Анонимен корисник