Разлика помеѓу преработките на „C (програмски јазик)“

Нема измена во големината ,  пред 3 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-Философија +Филозофија)
с (Отстрането уредувањето на 31.11.96.209 (разговор), вратено на последната верзија на KasparBot)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-Философија +Филозофија))
Програмскиот јазик Ц е '''case sensitive''' односно тој прави разлика помеѓу малите и големите букви. '''While''' не е исто што и '''while'''.
 
И во двете верзии може да се забележи дека Ц ги содржи само основните наредби и дека нема вградени влезно-излезни (I/O) наредби <ref>Like many other programming languages, C programs read in (input) or write out (output) characters: [http://pages.cs.wisc.edu/~markhill/cs354/Fall2008/notes/C.io.html C I/O функции]</ref> и наредби за ракување со низи знакови. ФилософијатаФилозофијата на Ц е таква што сите посложени наредби се реализираат со помош на основните наредби и како функции (fuction) се чуваат во таканаречените библиотеки на функции (function library). Со секој преведувач на Ц (C compiler) се испорачуваат и повеќе библиотеки на разни видови функции.
 
Програмите во Ц се состојат од низи блокови кои се организираат како функции. Според тоа, пишувањето на програмите се сведува на пишување поедини функции и нивно вклопување. При тоа, сите функции се рамноправни со тоа што една мора да го има името main(). Тоа е функцијата од која отпочнува програмата.