Разлика помеѓу преработките на „Македонија на Македонците“

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф)
(поправка на правопис - сфаќа)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф))
[[Податотека:Македонија на Македонците.jpg|мини|200п|десно|Македонија за Македонците'']]
'''Македонија на Македонците''' е идеал на македонските патриоти и револуционери во борбата против [[Отоманската империја]] за слобода, човекови права и создавање на самостојна македонска држава<ref><small>''Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозовски факултет, Скопје, 2003''</small></ref>. Со текот на времето овие зборови станале неразделен дел од македонското националноослободително движење и неразделен дел од неговиот идеал и стремеж. Мотото има неколку варијанти: ''Македонија за Македонија'', ''Македонија на Македонците'' и ''Македонија за Македонците''. Особено овие зборови ќе имаат одглас во меѓународната јавност по говорот на англискиот политичар и тогашен премиер [[Вилијам Гладстон]] во однос на [[Македонското прашање]] и неговото решавање <ref name="DZBMN"><small>''Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава, том еден, Униврзитет Кирил и Методиј - Факултет за философскофилозофско - историски науки, Скопје, 1981''</small></ref>.
 
== Појава ==
Ова мото првпат се сретнува во протоколното решение на [[Привремена влада на Македонија - Единство|Привремената влада на Македонија - Единство]] од [[21 мај]] [[1880]] година в кое меѓу другото се истакнува:
 
{{Цитатник|''... Оваа решение да им биде врачено на конзулските преставници на големите сили - потписнички на Берлинскиот договор со молба големите сели да се застапат пред Високата порта за применување на членот 23 од Берлинскиот договор. Во случај Високата порта да не стори ништо, Привремената влада на Македонија ќе го повика македонскиот народ на оружје со паролата: Македонија на Македонците, за воспоставување на древната Македонија'' <ref name="OR"><small>''Треба да се истакне дека решението се наоѓа во Arhiva Ministerul Afaceriol Straine Bucuresti Fondul Konstantinopol. Consulat Salonic. 31. VII/12. VIII, 1880, p. 28 - 33, во Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава, том еден, Униврзитет Кирил и Методиј - Факултет за философскофилозофско - историски науки, Скопје, 1981, мотото се сретнува како Македонија за Македонија додека пак во Практикумот по историја на државите... на д-р [[Владимир Картов]] стои Македонија за Македонците... види Практикум по историја на државите и правата на народите во Југославија, Скопје, 1894''</small> </ref><ref><small>''Славко Димевски, За развојот на македонската национална мисла до создавањето на ТМОРО, Култура - Скопје, 1980''</small></ref>}}
 
Со развојот на македонското национално движење се појавуваат нови македонски асоцијации, а меѓу нив е [[Силогос Македонија на Македонците|Силогосот Македонија на Македонците]], во својот проглас од [[15 април]] [[1891]] година се истакнува: