Разлика помеѓу преработките на „Индиска книжевност“

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф))
Најстарата индиска литература во вид на збирка од химни и различни религиозни записи е напишана на архајски [[санскрит]]. Се смета дека овие литературни творби се собирани во [[10 век|X]] век п.н.е. Збирката од химните и религиозните записи се состои од 4 книги: ''риг-веди'', ''сама-веди'', ''јаџур-веди'' и ''атхарва-веди''. Најстари се риг-ведите и се верува дека тие настанале пред [[хомер]]овите спевови. Литературата на ведите со векови е пренесувана усмено.
 
[[Сутра|Сутрите]] се најдоцна создадени и припаѓаат на литературните облици од околу 400 год. п.н.е. [[Упанишади]]те (тајните науки), [[брахман]]ите и [[аријанаки]]те се прозни дела со философскофилозофско-религиозен карактер.
 
== Среден период ==
Почетокот на оваа етапа од развитокот на индиската литература ја сочинуваат еповите и [[Балада|баладите]] од ''[[Раџпутани]]те'', во кои се опишуваат јуначките подвизи на [[хинди]] кралевите против [[Ислам|муслиманските]] завојувачи. Пресврт означува едно големо дело - ''[[Притхви-раџ-Расо]]'', кое го напишал [[Чанд Бардаи]].
 
[[Вишна|Вишнаистичките]] идеи повторно оживеале, а литературата од т.н. период [[Бхакти]] ја има за главна тема вербата во еден семоќен бог со човечки облик кој се бори против злото во светот. Во овој потпериод се истакнале поетите [[Кабир]], кој основите на [[Хиндуизам|хиндуизмот]] и исламот ги прилагодил на својата философијафилозофија; потоа [[Тулсидас]], кој во [[16 век|VI]] и [[17 век|XVII]] век одново ја напишал "Рамајана" на стариот [[аватхи]] облик на источниот хинди јазик; поетесата [[Мирабаи]] од [[Раџастан]] испеала химна во божја слава со многу голем успех.
 
Помеѓу XVII и [[19 век|XIX]] век е напишана одлична лирска поезија која на почетокот на XIX век го изгубила својот висок квалитет. Со отворањето на печатниците и под влијание на [[Англиска литература|англиската литература]] силно се развила прозата, достигнувајќи го својот врв во делата на [[Прем Чамд]] (кој пишувал на [[Урду јазик|урду]]), а кој воедно ја вовел и кратката приповетка. Освен овој писател, други млади автори ги негуваат сите литературни облици.