Разлика помеѓу преработките на „Алберт Ајнштајн“

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф)
с
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф))
Кога Ајнштајн имал пет години, неговиот татко му покажал џебен [[компас]]. Ајнштајн сфатил дека има нешто во празниот простор што ја движи иглата и подоцна изјавил дека ова искуство му направило „длабока и долготрајна импресија“.<ref>{{цитирана книга | first =П. А. | last = Шилп| title = Алберт Ајнштајн - Автобиографски забелешки| pages = 8–9 | publisher = Open Court Publishing Company | year = 1979}}</ref> На инсистирање на неговата мајка, тој земал часови по [[виолина]] на шестгодишна возраст, и иако не ги сакал и евентуално се откажал, подоцна многу уживал во [[Волфганг Амадеус Моцарт|моцартовите]] виолински сонати. Како што растел, Ајнштајн градел модели и [[машина|механички направи]] од чиста забава, а почнал да покажува и талент за математика.
 
Во 1889, семејниот пријател Макс Талмуд, медицински студент,<ref name=HarvChemAE>Дадли Хершбаг, „Ајнштајн како студент“, оддел за хемија и биохемија при универзитетот Харвард, Кембриџ, САД, стр.3 веб: [http://www.chem.harvard.edu/herschbach/Einstein_Student.pdf HarvardChem-Einstein-PDF]: за посетите на Макс Талмуд.</ref> го запознал десетгодишниот Ајнштајн со клучни научни, математички и философскифилозофски текстови, вклучувајќи го делото на [[Иманел Кант|Кант]] ''Критика на чистата причина'' и [[Евклид|евклидовите]] ''Елементи'' (Ајнштајн ја нарекол „малата света геометриска книга“)<ref name=HarvChemAE/> Од Евклид, Ајнштајн почнал да разбира дедуктивно резонирање, и до дванаесетгодишна возраст, тој ја научил [[Евклидова геометрија|евклидовата геометрија]]. Веднаш потоа почнал да го истражува [[калкулус]]от.
 
Во неговите рани тинејџерски години, Ајнштајн ја посетувал прогресивната гимназија Луитполд. Неговиот татко имал намера тој да следи [[електрично инженерство]], но Ајнштајн се судрил со авторитетните во училиштето и со школскиот режим. Тој подоцна напишал дека духот на учење и креативноста биле изгубено во стриктно учење на памет.