Разлика помеѓу преработките на „Бран“

Додадени 292 бајти ,  пред 2 години
Во нееднообразна средина, во која брановиот број ''k'' може да зависи како од местоположбата така и од фреквенцијата, фазниот поим ''kx'' се заменува со интегралот на ''k''(''x'')''dx'', според [[WKB метод]]от. Ваквите нееднообразни подвижни бранови се често присутни во многу физички проблеми, како што е и механиката кај [[полжав (уво)|полжавот]] во увото и брановите кај јажиња кои висат.
 
==БранотБрановите како тема во уметноста и во популарната култура==
* „Повратен бран“ - книга на писателот [[Болеслав Прус]].<ref>Хорхе Луис Борхес, ''Сеќавањето на Шекспир''. Скопје: Бегемот, 2016.</ref>
* „Бранови“ (''The Waves'') - [[роман]] на англиската писателка [[Вирџинија Вулф]] од 1931 година.<ref>Milica MIhajlović, „Virdžinija Vulf“, во: Virdžinija Vulf, Gospođa Dalovej. Beograd: Rad, 1964, стр. 171.</ref>
* „Мојот бран“ (''My wave'') - песна на американската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Саундгарден]]“ (''Soundgarden'') од [[1994]] година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=bnWyYqr93PY YouTube, Soundgarden - Superunknown (Full Album) HD (пристапено на 8.1.2017)]</ref>
* „Бранови“ (''Valovi'') - песна на [[СФРЈ|југословенската]] [[Рок-музика|рок]]-група „[[Фит]]“ од 1988 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=rvKO66arTGk YouTube, Fit - 11 Valovi (Live Uz Rijeku) HQ (пристапено на 8.4.2017)]</ref>