Разлика помеѓу преработките на „Урду“

Одземени 70 бајти ,  пред 2 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
|iso1=ur|iso2=urd|iso3=urd}}
 
'''Урду''' ({{Audio|hi-Urdu.ogg|pronunciation}}, '''اردو''', ''транс''. ''Urdū'', историски '''Ordu''') е дел од групата на централните јазици на [[Индоариски јазици|индоариските јазици]]. Јазикот е официјаленслужбен во [[Пакистан]] еден од [[Листаслужбен на официјални јазици во Индијајазик|23 официјалнислужбени јазици]] во [[Индија]]. Зборовниот фонд на јазикот се развил врзна базаоснова на [[санскрит]]скиот, [[Персиски јазик|персискиот]], [[Арапски јазик|арапскиот]] и [[турските јазици]]. Јазикот почнал да се создава за време на султанатот [[Делхи (султанат)|Делхи]] и [[Могулско Царство|Могулското Царство]] во [[Јужна Азија]]<ref>http://www.urducouncil.nic.in/pers_pp/index.htm</ref>.
 
Научниците независно го карактеризираат јазикот како стандарден како дел од [[Хиндустански јазик|хиндистанските јазици]]<ref>http://www.britannica.com/EBchecked/topic/619612/Urdu-language</ref>. Граматичкиот опис на оваа статија е базиран на стандардниот урду јазик. Општо гледано, терминот урду може се однесува кон дијалекти на хиндустански отколку стандардната верзија на јазикот. Оригиналниот јазик на [[мугали]]те бил [[турскиот јазик]], но со доселувањето во [[Јужна Азија]] го прифатиле персискиот јазик а подоцна и урду јазикот. Името на ''урду'' се верува дека доаѓа од турскиот збор ''ордо''. На почетокот се нарекувал Забан-е-орду или јазикот на војската, а подоцна се нарекувал едноставно урду.
 
Стандардниот урду јазик е еден од дваетсетте најголеми јазици покрај сите јазици. Тој е еден од 23 официјалнислужбени јазици во Индија и е национален јазик на Пакистан.
 
Урду јазикот често е споредуван со хинди јазикот, другата стандардизирана форма на хиндистанскиот јазик<ref>http://www.britannica.com/EBchecked/topic/266241/Hindi-language</ref>. Главната разлика помеѓу двата јазика е тоа што урду се пишува со писмото [[насталик]] и зборовите се под влијание на арапски и персиски јазик<ref>http://www.languageinindia.com/oct2001/punjab1.html</ref> додека стандардниот хинди јазик се пишува со [[деванагари]] и зборовите се под влијание на санскритски јазик<ref>http://web.archive.org/20020415084142/www.geocities.com/sikmirza/arabic/hindustani.html</ref><ref> http://dictionary.reference.com/browse/urdu</ref>. Според одередени научници и лингвисти, урду и хинди се два стандарди на еден ист јазик<ref>http://mesa.ucdavis.edu/hindiurdu/index.html</ref> а од друга страна, други ги класифицираат посебно поради социолингвистички причини.<ref>http://archive.is/20130105062955/india_resource.tripod.com/Urdu.html</ref>.
* Вкупно: 60,503,578<ref>[http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=urd Ethnologue Report for Urdu]</ref>
 
== ОфицијаленСлужбен статус ==
Урду е еден од официјалнитеслужбените јазици во [[Индија]]<ref>see [http://encarta.msn.com/encyclopedia_762510380/Urdu.html Urdu] at [[Encarta Encyclopedia|Microsoft Encarta Encyclopedia]]</ref>
 
Урду е исто така национален и официјаленслужбен јазик на [[Пакистан]]. Јазикот се користи во образованието, литературата, судството итн. Покрај тоа што има многу јазици во Пакистан, урду е лингва франка во државата.
 
== Дијалекти ==
| {{IPA|lāhaur kis taraf hai?}}
|-
| Каде е [[ЛукнауЛакнау]]?
| لکھنؤ کہاں ہے؟
| {{IPA|Lakhnau kahā<sup>n</sup> hai}}