Разлика помеѓу преработките на „Роза Луксембург“

Нема измена во големината ,  пред 4 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-Првата Светска Војна +Првата светска војна)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-Прва Светска војна +Прва светска војна))
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-Првата Светска Војна +Првата светска војна))
Во [[1906]] таа почна силно да ја брани теоријата за „масовниот штрајк" како најважното револуционерно оружје на пролетаријатот. Овој нејзин стремеж наиде на остра реакција во редовите на Германската социјалдемократска партија, во прв ред од страна на [[Август Бебел]] и [[Карл Кауцки]].
 
Пред Првата Светскасветска Војнавојна, во [[1913]] година ја напиша „Акумулацијата на капиталот", дело во кое се објаснува движењето на капитализмот во насока на [[империјализам]]. Со почетоците на Првата Светскасветска Војнавојна таа верно застана против социјал-шовинистичкото гледиште на германската социјалдемократија, која ја подржуваше германската агресија и припојувањето на други земји. Заедно со Карл Либкнехт, Луксембург ја напушта Социјалдемократската партија и ја формира Групата Интернационала, која подоцна се преименува во Спартаков Сојуз и кој, наспроти верноста кон националната власт на официјалната социјалдемократија, агитираше германските војници да го свртат оружјето против својата влада и да ја соборат.
 
За оваа револуционерна агитација, Луксембург и Либкнехт беа уапсени и затворени. Во затвор Луксембург прележува поголем дел од Првата светска војна: од февруари [[1915]] до февруари [[1916]] и од јули 1916 до ноември [[1918]] година. Додека е во затвор, таа ја пишува својата брошура „Кризата на социјалдемократијата“ (позната и како „Јуниус брошура“) која стана теоретска основа на Спартаковиот Сојуз. Во затвор го дочекува и избувнувањето на [[Руска револуција|Руската револуција]] и иако го оценува позитивно доаѓањето на власт на болшевиците, има неколку клучни забелешки кон нивното владеење, вклучувајќи ја нивната недемократичност, потпишувањето на [[Брест-литовскиот договор|Брест-литовскиот мировен договор]] со [[Германија]] и друго. Во септември 1918, сè уште во затвор, го пишува своето најпознато дело, „Кон Руската револуција", изнесувајќи ги во него своите забелешки кон руските болшевици. Сепак, откако по падот на монархијата во Германија во ноември [[1918]] е ослободена од затвор, решава да не го објавува ова свое дело, а тоа ќе биде објавено кон крајот на [[1921]] година од страна на [[Пол Леви]], тогашниот водач на Комунистичката партија на Германија.