Разлика помеѓу преработките на „Историја на Унгарија“

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-Прва Светска војна +Прва светска војна)
Ознака: Мобилно уредување
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-Прва Светска војна +Прва светска војна))
 
== Прва светска војна ==
 
[[Австро-Унгарија]] била создадена во текот на [[1867]] година како резултат на реформите кои биле превземени во рамките на дотогашната [[Австриска империја]], која од своја страна пак својата историја започнала да ја гради од [[14 век]]. Во [[1914]] година, односно во [[Прва Светскасветска војна|Првата светска војна]], влегла во составот на [[Централни сили|Централните сили]] заедно уште и со [[Германија]], [[Турција]] и [[Бугарија]].
 
Во текот на [[Прва Светскасветска војна|Првата Светска војна]] Австро-Унгарија ја имала една од најсилната пешадиска [[армија]]. Биле мобилизирани околу 9 000 000 војници.
 
Австро-Унгарија во текот на војната била ставена во најлоша положба бидејќи истовремено требала да војна на 4 фронта - Македонски (Солунски), Романски, Источен (Руски) и Италијански фронт. Во почетокот забележала големи успеси. Истовремено, со поразот во војната, Австро-Унгарија како еден од условите била со сила распарчена од страна на [[Антантата]] (ноември [[1918]] г.). Како главната причина се гледа во стравот на Антантата овие две земји многу брзо да закрепнат од војната, со кое повторно би се создала можеби и уште посилна земја од тогашната Австро-Унгарија.