Француска револуција: Разлика помеѓу преработките

ne go citaj ovaa
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
(ne go citaj ovaa)
 
== Влијание ==
Французите ја сметаат оваа револуција за најзначаен настан во нивната историја, и не случајно денешните републикански симболи се имаат појавено токму за време на револуционерниот период. Револуцијата ќе стави крај на [[крал]]скиот [[апсолутизам]], на поделеноста на [[сталеж]]и и на [[привилегија|привилегиите]]привилегиитe. Таа прогласува еднаквост на [[граѓанин|граѓаните]] пред законот и [[суверенитет]] на Нацијата, способна да се води себеси со пратеници избрани на слободни избрани.
 
Револуцијата, сама по себе, е епохален настан во [[Историја на Европа|историјата на Европа]]. Се смета за пресвртница во западната демократијата што ќе предизвика далекусежни промени - појавата на граѓанството како главна политичка и буржоазијата како главна економска сила.
 
{{Нормативна контрола}}
Анонимен корисник