Разлика помеѓу преработките на „Планина“

Додадени 12 бајти ,  пред 3 години
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Планините ги делиме на ''млади верижни'' и ''стари грамадни'' планини.
 
Првите се карактеризираат со остри [[врв (топографија)|врвови]] и најчесто се многу високи. Тие се помлади бидејќи врз нив уште не дејствувала [[ерозија]]та, која, во текот на милиони години ќе одзема материјали и ќе ги изедначува облиците, како да е планината „зарамнета“„зарамнета“Ииииии, а тоа им се има случено на старите планини, кои имаат заоблени [[гребен]]и, па дури и зарамнети.
 
== Орогенеза ==
Анонимен корисник