Западносибирска Низина: Разлика помеѓу преработките

с
Нема опис на уредувањето
Зимите во низината се долги и сурови. Климата е подарктичка или континентална. Два поголеми града на ова подрачјхе се [[Сургут]] и [[Нижневартовск]].
 
==Геологија==
==Геоологија==
Западносибирската Низина претежно се состои од [[кенозоик|кенозоички]] [[нанос]], што ја прави многу ниска и рамномерна. Кога [[морско ниво|морското ниво]] би се накачило за 50 метри, би се поплавило сето земјиште помеѓу [[Северен Леден Океан|Северниот Леден Океан]] и [[Новосибирск]]. Ова е подрачје на Земјината кора со исклучително долго минато на слегнување, чии хоризонтални наслаги стари до 65 милиони години. Многу од наносите во низината се настанати со ледени брани, кои како препреки ги пресвртиле водите на реките [[Об]] и [[Енисеј]] наназад, пренасочувајќи ги во [[Касписко Море|Каспиското Море]], а можеби и во [[Аралско Езеро|Аралското Езеро]]. Подрачјето е многу [[мочуриште|мочурливо]] и почвите се претежно [[тресет]]ни хистосоли а, во бездрвниот северен дел — хистели.