Разлика помеѓу преработките на „Архитектонски поредок“

с
нема опис на уредувањето
с
Римјаните ги адаптирале сите грчки редови и исто така вовеле и два нови реда, кои во основа се модификација на грчките редови. Римјаните исто така го измислиле [[надреден ред|надредениот ред]]. Надредениот ред е кога последователни спратови на една зграда имаат разни редови. Најтечките редови се на дното, а најлесните на врвот. Ова значи дека дорскиот ред бил редот за приземјето, јонскиот за средниот спрат, додека коринтскиот и сложениот ред за најгорниот спрат.
 
[[Џиновски ред|Џиновскиот ред]] бил измислен во [[Ренесансна архитектура|Ренесансатаренесансата]]. Овој ред се карактеризира со столбови кои висински опфаќаат два или повеќе спрата.
 
=== Тоскански ред ===
:''Главна статија: [[Тоскански ред]]''
[[Податотека:PalladioTuscan.jpg|thumb|Тосканскиот ред во книгата „[[Четири книги за архитектурата]]“ (''Quattro Libri di Architettura'') од [[АндреаАндреја Паладио]], 1570 г.]]
Тосканскиот ред е многу прост по дизајн, со мазниот труп и прост капител, основа и фриз. Ова е поедноставена адаптација на дорскиот ред. Тосканскиот ред се карактеризира со нежлебуван труп и капител кој се состои само од екинус и абакус. Пропорциите му се слични на оние на дорскиот ред, но сѐ на сѐ е многу поедноставен. Столбот е висок 7 пречника. Во споредсба со другите редови, тосканскиот ред изгледа најцрвсто.