Разлика помеѓу преработките на „Аргонаути“

Додадени 37 бајти ,  пред 3 години
ситна поправка
(ситна поправка)
(ситна поправка)
'''Аргонаути''' биле хеленски епски јунаци кои со бродот [[Арго]] тргнале во потрага по [[Златно руно|Златното руно]] во [[Колхида]].
 
==Причини и тргнување==
Според митолошките извори на повик на [[Јасон]], атолскиот јунак и наследник на кралството на [[Ајсон]], кој на оваа задача бил предизвикан со итрина на [[Пелиј]], неговиот чичко кој на измама го зел престолот од татко му. Мисијата била опасна, непредвидлива и неизвесна. Јасон од прочуениот бродоградител [[Аргус (аргонаут)|Арг]] побарал брод и пратил гласници низ целата земја да ги повика јунаците да му се придружат на таа мисија.<ref>[[Robert Graves|Robert Grevs]], [[The greek myths|Grčki mitovi]], Nolit, Beograd, 1992, str. 493 - 495.</ref>
 
==Список на Аргонаути==
*[[Акаст]], синот на кралот [[Пелиј]];
*[[Адмет]], принцот од [[Фера]];
*[[Амфијарај]], аргивски пророк;
*[[Големиот Анкај]] од [[Тега]], синот на [[Посејдон]];
*[[Малиот Анкај]], лелегиец од [[Сам]];
*[[Арг Теспијски]], бродоградителот на [[Арго]];
*[[Науплие]] од Арг, синот на Посејдон, прочуениот морепловец;
*[[Ојлеј]] од [[Локрид]], таткото на [[Ајант]];
*[[Орфеј]], поет од [[Тракија]];
*[[Палајмон]], синот на [[Хефаст]] од [[Ајтолија]];
*[[Пелеј Мирмидонец]];