Разлика помеѓу преработките на „Аргонаути“

Додадени 22 бајти ,  пред 3 години
ситна поправка
(#1Lib1Ref)
(ситна поправка)
'''Аргонаути''' биле хеленски епски јунаци кои со бродот [[Арго]] тргнале во потрага по [[Златно руно|Златното руно]] во [[Колхида]].
==Причини и тргнување==
Според митолошките извори на повик на [[Јасон]], атолскиот јунак и наследник на кралството на [[Ајсон]], кој на оваа задача бил предизвикан со итрина на [[Пелиј]], неговиот чичко кој на измама го зел престолот од татко му. Мисијата била опасна, непредвидлива и неизвесна. Јасон од прочуениот бродоградител [[Арг]] побарал брод и пратил гласници низ целата земја да ги повика јунаците да му се придружат на таа мисија.<ref>[[Robert Graves|Robert Grevs]], [[The greek myths|Grčki mitovi]], Nolit, Beograd, 1992, str. 493 - 495.</ref>