Разлика помеѓу преработките на „Аргонаути“

Додадени 219 бајти ,  пред 2 години
#1Lib1Ref
(Создадена страница со: '''Аргонаути''' биле хеленски епски јунаци кои со бродот Арго тргнале во потрага по...)
 
(#1Lib1Ref)
'''Аргонаути''' биле хеленски епски јунаци кои со бродот [[Арго]] тргнале во потрага по [[Златното руно]] во [[Колхида]].
==Причини и тргнување==
Според митолошките извори на повик на [[Јасон]], атолскиот јунак и наследник на кралството на [[Ајсон]], кој на оваа задача бил предизвикан со итрина на [[Пелиј]], неговиот чичко кој на измама го зел престолот од татко му. Мисијата била опасна, непредвидлива и неизвесна. Јасон од прочуениот бродоградител [[Арг]] побарал брод и пратил гласници низ целата земја да ги повика јунаците да му се придружат на таа мисија.<ref>[[Robert Graves|Robert Grevs]], [[The greek myths|Grčki mitovi]], Nolit, Beograd, 1992, str. 493 - 495.</ref>
==Список на Аргонаути==
*[[Акаст]], синот на кралот [[Пелиј]];
*[[Тифие]], крмар од [[Исифија]];
*[[Зет]], братот на Калаид.
Велат дека никогаш ни порано, ни подоцна не се собрала така величествена група на некој брод.<ref>[[Robert Graves|Robert Grevs]], [[The greek myths|Grčki mitovi]], Nolit, Beograd, 1992, str.</ref>