Разлика помеѓу преработките на „Јасон“

Додаден 101 бајт ,  пред 3 години
sitno
(нова)
 
(sitno)
[[File:Jason and Medea - John William Waterhouse.jpg|right|thumb|320px|Јасон и Медеја - на [[Џон Вилијам Вотерхаус]], 1907 година.]]
'''Јасон''' {{lang-grc-gre|([[старогрчки јазик]]: Ἰάσων}}) — херој од старогрчката митологија, водач на Аргонаутите[[Аргонаути]]те, чија потрага по [[Златно руно|Златното руно]] била опеана во литературата. Тој бил посинок на [[Хејрон]], но порано бил познат и како [[Диомед]], синот на [[Ајсон]]. Тој бил ајтолски воин.
 
Според грчката митологија тој бил причина и предводник на [[Аргонаутите]] во потрагата по [[Златното руно]]. Невозможната мисија, по многу тешки настани, жртвувања и тешкотии, дружината на Јасон ја исполнила со помош на [[Хера]] и [[Атена]] кои за тоа побарале помош и од [[Афродита]].
 
==Причините за потрагата по Златното руно==
Кога Јасон се појавил пред Пелиј тој едната сандала ја имал загубено (според волјата на [[Хера]], која сакала да му се одмазди на Палиј) во калта на реката Анаур. Тогаш Пелиј го прашал Јасон што би правел кога пророштвото би му назначило кој од сограѓаните ќе го убие. Без размислување Јасон одговорил дека би го пратил да донесе златно руно.
 
Кога Пелиј му се претставил на Јасон кој е, Јасон храбро го побарал престолот, а бидејќи имал силна потпора од другите владетели, Пелиј немал храброст да го одбие, но користејќи ја итрината побарал прво да ја ослободи земјата од проклетството, и да го донесе златното[[Златно руно|Златното руно]] кое сега висело во гората на [[Ареј Колхиѓанин]], а каде го чувачувала змија што не спие ни дење ни ноќе.
 
==Потрагата по Златното руно==
Јасон не можел да го одбие барањето на Пелиј. Тој го наговорил бродоградителот [[АргАргус (аргонаут)|Аргус]] од [[Теспија]] да му направи брод со педесет весла. Арг го соградрадил бродот од борови дрвја во гората Пелион, а самата [[Атена]] на бродот [[Арго]] на прамецот му поставила пророчки клун од дабот на [[Зевс]] од [[Дардана]].
 
Јасон во меѓувреме испратил гласници низ цела Грција за да соберат доброволци – јунаци да тргнат на неизвесното патување.