Преспа: Разлика помеѓу преработките

Додадени 18 бајти ,  пред 5 години
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
*** [[Грнчари]].
 
== ГеофрафскиГеографски карактеристики ==
{{Главна|Преспанска Котлина}}
[[File:Населбите во Преспа.pdf|thumb|мини|лево|Книга „Населбите во Преспа“ <small>(Кликни на сликата за да се отвори и чита во целост)</small>]]
Преспанската котлина од сите страни е обиколена со високи планини:
Преспанската котлина од сите страни е обиколена со високи планини: на исток е планината Баба со највисокиот врв [[Пелистер]] (2601 м); на север Бигла (1933 м), на запад Галичица (2255 м) и на југ [[Корбец]] (1750 м). Самата котлина неприродно е поделена помеѓу три држави од која најголемиот дел и припаѓа на Република Македонија, а останатите делови се во Република Грција и Република Албанија.
* на исток е планината Баба со највисокиот врв [[Пелистер]] (2.601 м);
* на север Бигла (1.933 м),
* на запад Галичица (2.255 м) и
* на југ [[Корбец]] (1.750 м).
Преспанската котлина од сите страни е обиколена со високи планини: на исток е планината Баба со највисокиот врв [[Пелистер]] (2601 м); на север Бигла (1933 м), на запад Галичица (2255 м) и на југ [[Корбец]] (1750 м). Самата котлина неприродно е поделена помеѓу три држави од која најголемиот дел и припаѓа на Република Македонија, а останатите делови се во Република Грција и Република Албанија.
 
Во котлината се наоѓаат две езера:Големото и Малото Преспанско езеро
* Големото и
Во водите на Големо преспанско езеро се наоѓа тромеѓето на македонската - грчката и албанска граница.
* Малото
Преспанско езеро.
 
Во водите на Големо преспанско езеро се наоѓа тромеѓето на македонската -, грчката и албанска граница.
 
=== Хидрографија ===
Анонимен корисник