Преспа: Разлика помеѓу преработките

Додадени 84 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
[[Податотека:Prespa lake basin.svg|десно|мини|250п|Карта на регионот Преспа]]
'''Преспа''' (истор. знач. „песочна преграда“ или „снежен навев“) — котлина и [[историско-географска област]] во регионот [[Македонија]], сега разделена помеѓу [[Република Македонија]], [[Грција]] и [[Албанија]].
 
Во географска смисла на зборот поимот Преспа представува голема [[котлина]] во чиј центар се сместени двете преспански езера — [[Преспанско Езеро|Големото]] и [[Мало Преспанско Езеро|Малото]]. Од север котлината е заградена од планината [[Бигла]], од запад од [[Галичица]], од југ од Сува Гора и од исток од [[Баба (планина)|Баба]]. Северната страна на областа, лежи во Република Македонија и се нарекува Горна Преспа и го опфаќа поголемиот дел од територијата на општината [[Општина Ресен|Ресен]]. Јужната - [[Долна Преспа]] е разделена на [[Мала Преспа]], на чија територија е албанската општина [[Пустец]] и [[Голема Преспа]], на чија територија лежи грчката општина [[Преспа (општина)|Преспа]] и јужниот дел на општината Ресен со селата [[Долно Дупени]], [[Наколец]], [[Брајчино]], [[Љубојно]], [[Штрбово]], [[Крани]], [[Сливница (Ресенско)|Сливница]], [[Претор]], [[Курбиново]], [[Асамати]], [[Рајца]] и [[Грнчари]].
Во географска смисла на зборот поимот Преспа претставува голема [[котлина]] во чиј центар се сместени двете преспански езера — [[Преспанско Езеро|Големото]] и [[Мало Преспанско Езеро|Малото]].
* Од север котлината е заградена од планината [[Бигла]],
* од запад од [[Галичица]],
* од југ од Сува Гора и
* од исток од [[Баба (планина)|Баба]].
 
Северната страна на областа, лежи во Република Македонија и се нарекува '''Горна Преспа''' и го опфаќа поголемиот дел од територијата на општината [[Општина Ресен|Ресен]].
 
Јужната - '''[[Долна Преспа]]''' е разделена на:
* [[Мала Преспа]], на чија територија е албанската општина [[Пустец]] и
* [[Голема Преспа]], на чија територија лежи:
** грчката општина [[Преспа (општина)|Преспа]] и
** јужниот дел на општината Ресен со селата:
*** [[Долно Дупени]],
*** [[Наколец]],
*** [[Брајчино]],
*** [[Љубојно]],
*** [[Штрбово]],
*** [[Крани]],
*** [[Сливница (Ресенско)|Сливница]],
*** [[Претор]],
*** [[Курбиново]],
*** [[Асамати]],
*** [[Рајца]] и
*** [[Грнчари]].
 
== Геофрафски карактеристики ==
Анонимен корисник