Разлика помеѓу преработките на „Пипер“

Додаден 11 бајт ,  пред 3 години
Родот на пиперката опфаќа едногодишна билка, во висинa до 1 -{m}-. [[Лист]]овите на пиперката се јаjцести со шилести врвови. Цветаат во [[мај]], а [[цвет]]овите и се бели, црвени, светложолти или виоилетови. [[Плод]]от е топчест или долгнавест. Мирисот и вкусот на плодовите е (благ, сладок до извонрендо лут) се зависи од [[Вид (биологија)|сортата]] и зрелоста. Долж нервите постојат жлезди кои синтетизираат [[алкалоид|алкалоид ,]] [[капсаицин]] („одговорен“ за лутината и лековитост на пиперката). Основниот број на [[хромозом]] е x=12<ref>Csilléry, G. Pepper taxonomy and the botanical description of the species. Acta Agronomica Hungarica 54 ('''2'''):151-166.</ref>.
 
== ИмињаВидови (сорти) на пиперкитепиперки ==
 
Постојат мноштво имиња за плодовите на поединечни сорти на пиперка. Најпознати пиперки се, [[феферони]], чили. Чили е назив за неколку врсти и сорти на пиперка, кои се одгледуваат на територијата на [[Мексико]] уште од 3000. година п. н. е.<ref>Gil-Jurado, A. T., Il senso del chile e del piccante: dalla traduzione culturale alla rappresentazione visiva in (G. Manetti, ed.), Semiofood: Communication and Culture of Meal, Centro Scientifico Editore, Torino, Italy, 2006:34-58</ref>