Разлика помеѓу преработките на „Книжевност“

Одземени 193 бајти ,  пред 3 години
(rv)
Литературата се разгледува во однос на еден народ, најчесто вклучувајќи збир од текстови што претставуваат еден народ. И покрај тоа што литературата може да закружува најразлични [[ентитет|ентитети]], како што се здруженија, философски школи, историски периоди и др., сепак најчесто, употребата на зборот литература паѓа под оваа определба.
 
Поопшто гледано, литературата може да претставува збир [[расказ|разкази]], [[поезија|песни]] и [[драма|драми]] што се однесуваат на некоја одредена тема. Во ваков случај, расказите, песните и драмите можат, но не мораат да имаат [[национализам|националистички]] импликации.
 
Клацифицирајќи некаков елемент како дел од литература (на пр. [[македонска книжевност]], научна литература, итн.), може да се наиде на неколку потешкотии. ЗаВо некоиодредени луѓеконтексти, зборот „литература“поимот„литература“ значиозначува било каков симболички запис кој може да содржи слики и [[вајарство|скулптури]], а нормално и букви. За други, литературата мора да содржи само примери на тексуално сложени букви, или некакви други примери на симболично пишани јазици (на пр. [[хиероглиф]]и). Уште поконзервативна интерпретација ќе бара текстот да има физичка форма, вообичаено напишана на [[хартија]] или друга форма кој овозможува печатење.
 
Различни историски периоди истакнувале различни карактеристики на литературата. Најраните дела, најчесот се осврнувале на религиозни и советувачки пораки. Морализирањето или согледувањето на литературата се спречува од ваквите извори. [[Среден век|Средниот век]] ја носи романста, додека „времињата на причината“ ги произведуваат националистичките епови и философската мисла. Романтизмот ја истакнува популарната народна литература и емотивните ставови, но сепак му даваат отворен пат на Западот, кој во [[XIX век|XIX-иот век]] ја започнува фазата на реализам и натурализам, трагајќи во реалното. [[XX век|XX-иот век]] го донесува симболизмот и психолошките гледишта, менувајќи го притоа тогашниот вообичаен тек.
Анонимен корисник