Разлика помеѓу преработките на „Парис (митологија)“

#1Lib1Ref
(#1Lib1Ref)
:''За главнниот град на Франција, видете [[Париз]]''
[[Image:Bissen,Paris,Glyptoteket.jpg|thumb|right|200px|Принцот Парис со јаболкото, од [[Херман Вилхелм Бисен]], [[Копенхаген]]]]
'''Парис''' ([[грчки јазик|грчки]]: {{polytonic|Πάρις}}; исто така познати и како '''Александер''' или '''Александрос''', т.е. ''Алаксанду од Вилуса''), бил син на кралот [[Пријам]], кралот на [[Троја]]. Тој се појавува во бројни легенди од [[старогрчката митологија]]. Најпознат е по неговата љубов кон [[Елена]], кралицата на [[Спарта]], што било директната причина за започнувањето на [[Тројанската војна]]. Пред крајот на војната, тој го убива [[Ахил]] со стрела во петицата, единственото ранливо место на Ахил.<ref>[[Robert Graves|Robert Grevs]], [[The greek myths|Grčki mitovi]], Nolit, Beograd, 1992, str. 537 – 543.</ref>
 
==Детството на Парис==