Разлика помеѓу преработките на „Купа (река)“

Одземени 1.348 бајти ,  пред 3 години
пренасочување
(пренасочување)
#ПРЕНАСОЧУВАЊЕ [[Купа]]
'''Купа''' (словен. Kolpa) е река во [[Хрватска]] и [[Словенија]]. Изворот на реката се наоѓа во [[Хрватска]], а делот од својот тек ја прави границата на [[Хрватска]] и [[Словенија]].
 
== Текот на реката ==
Реката Купа извира од краставо езерце во Националниот парк [[Рисњак]] во [[Горски Котар]]. Околу 100 метри надолно од десната страна прима вода од повремениот поток со поројни струи кој што е наречен [[Kрашичевица]], а понатаму од левата страна на повремениот тек се влева [[Сушица]] и се завртува кон североисток,а потоа на север. Купа под својот извор е брза река со што после неколку километри се смирува и станува мирна река исполнета со многу вештачки водопади кои во минатото служеле за покренување на воденици. Граничната река застанува на работ на левата притока [[Чабранка]].