Разлика помеѓу преработките на „Тесла (единица)“

Додадени 199 бајти ,  пред 3 години
изменета категоризација, ситна поправка
(Бришење на "100RSD_front.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на INeverCry порад)
(изменета категоризација, ситна поправка)
'''Тесла''' (симб. '''T''') — [[изведена SI-единица]] за [[магнетно поле|магнетна индукција]] („густина на магнетен тек“). Една тесла е еднаква на еден [[вебер (единица)|вебер]] на [[квадратен метар]]. Усвоена е во [[1960]] година и именувана во чест на српскиот пронаоѓач [[Никола Тесла]].<ref>Усвајање назива "Тесла" за међународну јединицу магнетне индукције, Електротехнички институт "Никола Тесла", Годишњи извештај за 2006. годину, Срђан Спиридоновић, ISSN 1820-256X</ref>
 
== Дефиниција ==
Честичка со [[електричен набој|набој]] од 1 [[кулон (единица)|кулон]] што минува низ [[магнетно поле]] од 1 тесла со брзина од 1 метар во секунда [[прав агол|нормално]] на полето се соочува со сила од 1 [[њутн (единица)|њутн]] ([[Лоренцова сила|Лоренцов закон за силата]]).
 
Во [[основни SI-единици]], теслата може да се изрази и како
== Примери ==
* 31&nbsp;µT (3,1×10<sup>−5</sup>&nbsp;T) - силата на магнетното поле на Земјата, на [[екватор]]от (0° ГД)
* 5&nbsp;mT - сила на магнет за [[фрижидер]]
* 1,25&nbsp;T - јачина на магнетното поле на површината на еден неодимиумски магнет
* 1&nbsp;T до 2,4&nbsp;T - сила на мегнетмагнет од типичен звучник
* 1,5&nbsp;T до 3&nbsp;T - сила на медицинска [[магнетна резонанца]] во практичната употреба (експериментално до 17 T)<ref>{{цмс|url=http://www.bruker-biospin.com/uhf-mri.html |title=Ултрависоко поле |publisher=Bruker BioSpin |date= |accessdate=4 ноември 2011}} {{en}}</ref>
 
== Надворешни врски ==
*[http://www.magnii.com/magnetic-units-converter.html Претворање гаус<->тесла] {{en}}
 
 
{{SI-единици}}
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Изведени SI-единици]]
[[Категорија:Електромагнетизам]]
[[Категорија:Никола Тесла]]
[[Категорија:Зборови кои ги нема во ТРМЈ]]