Разлика помеѓу преработките на „Натурализам“

Додаден 1.101 бајт ,  пред 3 години
дополнување
(дополнување)
'''Натурализам''' е уметнички правец кој тежнее кон верно прикажување на стварноста, насочувајќи го вниманието кон надворешни деталидетаљи и кон она што не е убаво. Во литературата, натурализмот го потиснува реализмот и како правец доминира во Европа во последните децении од 19 век.
 
==Идеја и претставници==
Зачетоците на теоријата на овојнатурализмот правецможе гида се забележувамезабележат во теоретското дело на [[Иполит Тен]],. во неговите поставки за расаСепак, средина и момент, но во поразвиена програмска форма. Најголеманајголема улога во оформувањето на натурализмот имал [[Емил Зола]], кој во духот на [[позитивизам|позитивизмот]] и [[Теновата естетика]], учењето за човековата одреденост од наследството и околината го пренелпренесол во областа на [[роман]]от, заземајќи се за примена на научни методи во книжевноста. Натуралистите го прикажуваат фатализмот на наследното (од расата и средината), како и фотографска верност на животот.
 
Натурализмот го набљудува човекот како производ на наследството, околината и историската состојба, и тоа во тврда, [[експеримент]]ално [[Позитивизам|позитивистичка]] смисла. Ваквото гледиште во книжевноста се манифестирало како стремеж кон поегзактно, понепосредно и верно прикажување на стварноста. Исто така, значајна придобивка на натурализмот е тоа што со себе донесол социјално сочувствување со угнетените слоеви во [[општество]]то, а со тоа и одредена критика кон повисоките [[Општествена група|општествени слоеви]], иако тоа сочувство не е идејно и политички определено.<ref>B. P., „Gerhart Hauptman“, во: Gerhart Hauptman, ''Čuvar pruge Til – Jeretik iz Soane''. Beograd: Rad, 1960, стр. 127.</ref>
Во Германија: [[А. Холц]], [[Г. Хауптман]].
 
Во [[литература]]та, натурализмот го потиснал [[Реализам|реализмот]] и доминирал во европската книжевност во последните децении од [[19 век]]. Притоа, најзначајни претставници на натурализмот се: А. Холц и [[Герхард Хауптман]] во [[Германија]], [[Хенрик Ибзен]] и [[Аугуст Стриндберг]] во [[Скандинавија]], додека во [[Италија]] натурализмот се развил во посебен правец наречен [[Веризам|веризам]]. Емил Зола и [[Ги де Мопасан]] се водечки претставник на натурализмот во [[Франција]], каде литературните групи блиски до натурализмот го избегнувале овој израз и се претставувале себеси како реалисти.
Во Скандинавија: [[Ибзен]], [[Стриндберг]].
 
Во Италија - се развил како правец по име [[веризам]].
 
==Надворешни врски==
Интересно е дека во [[Франција]], литературните групи блиски на францускиот натурализам го избегнувале тој термин и се претставувале себеси како реалисти. Сепак, [[Ги де Мопасан]] се вбројува во натуралистите.
*[http://herbergeronline.asu.edu/the504/notes/504Realism.html ArticleИсториски givingинформации historicalза information about the naturalism movementнатурализмот]
*[http://www.wsu.edu/~campbelld/amlit/natural.htm Статија за натурализмот во американската книжевност]
 
==Наводи==
{{reflist}}
 
 
==Надворешни врски==
*[http://herbergeronline.asu.edu/the504/notes/504Realism.html Article giving historical information about the naturalism movement]
*[http://www.wsu.edu/~campbelld/amlit/natural.htm Article on American literary naturalism]
 
 
[[Категорија:Реализам]]
[[Категорија:Правци во уметноста]]
[[Категорија:Книжевни правци]]