Разлика помеѓу преработките на „Шпанска граѓанска војна“

нема опис на уредувањето
 
== Македонци во Шпанската граѓанска војна ==
[[File:Alekso Demnievski - Bauman.jpg|thumb|Биста на Алексо Демниевски - Бауман во Велес]]
[[Податотека:Boro Pockov - SR statue.JPG|мини|десно|200п|Биста на Боро Поцков во Струмица]]
[[Податотека:Spas Bandzov-Ohrid.jpg|мини|десно|200п|Биста на Спас Банџов во Охрид]]
[[File:Cvetko Uzunovski vo Resen.jpg|thumb|лево|Биста на Цветко Узуновски во Ресен]]
На страната на Републиката се бореле и 137 Македонци,<ref>„Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопје, 2009, 898 стр.</ref><ref>[http://star.utrinski.com.mk/?pbroj=2145&pr=7&stID=74068 Орде Иваноски „Во Шпанија светот ја бранеше демократијата“], „Утрински весник“, 31 јули 2006.</ref> од трите делови на Македонија и од дијаспората. Тие во Шпанија доаѓале од Македонија, но и од Франција, Канада, САД, Советскиот Сојуз, Аргентина, Белгија, Албанија, Панама и други земји. Помеѓу попознатите се:<ref>[http://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/makedonski_spanci.htm Македонци учесници во Шпанската граѓанска војна]</ref> [[Алексо Демниевски - Бауман]], [[Цветко Узуновски]], [[Ганчо Хаџипанзов]], [[Елисие Поповски]] и [[Кирил Ќамилов]]. Останати македонски шпански борци се: [[Спас Банџов]], [[Трајко Мишковски]], [[Иван Дојчинов]], [[Боро Поцков]], [[Урфи Аголи]], [[Трифун Бузев]], [[Тане Наумов]], Димитар Тодоров, Борис Атков, Владимир Арсовски, Ангел Димов, Петар Калев, Илија Јотов, Панајот Јотов, Андреј Колешинов, Григор Атанасовски и други. Македонци - шпански борци имало и од иселеништвото. Помеѓу македонските иселеници кои се бореле на страната на Шпанската Република биле и: [[Вангел Темелковски]], [[Панајот Хаџиев]], Димитар Тотев, Ламбро Марковски, Џорџ Пол, Димитар Бузев, Мајк Белов, Џан Томсон и други.
 
Македонските доброволци учествувале речиси на сите главни фронтови и герилата во Валенсија, Арагон, Мадрид, Каталонија, Харама, Кордоба, Брунете, Мадрид и на други места. На воените боишта животите ги положија 65 Македонци, околу половина од вкупниот број борци.<ref>Владимир Картов „КПЈ во Македонија и Шпанската граѓанска војна“ во „Историја“, 1986, бр. 1, 113 стр.</ref><ref>[http://star.utrinski.com.mk/?pbroj=2145&pr=7&stID=74068 Орде Иваноски „Во Шпанија светот ја бранеше демократијата“]</ref>
 
<center>
<gallery>
[[File:Alekso Demnievski - Bauman.jpg|thumb|Биста на Алексо Демниевски - Бауман во Велес]]
[[Податотека:Boro Pockov - SR statue.JPG|мини|десно|200п|Биста на Боро Поцков во Струмица]]
[[Податотека:Spas Bandzov-Ohrid.jpg|мини|десно|200п|Биста на Спас Банџов во Охрид]]
[[File:Cvetko Uzunovski vo Resen.jpg|thumb|лево|Биста на Цветко Узуновски во Ресен]]
File:Elisie Popovski - bista.jpg|thumb|Биста на Елисие Поповски во Маврово
</gallery>
</center>
 
== Наводи ==
6.337

уредувања