Разлика помеѓу преработките на „Крон“

Додаден 11 бајт ,  пред 2 години
#1Lib1Ref, поправки
(#1Lib1Ref)
(#1Lib1Ref, поправки)
 
Кога Крон разбрал за измамата на Реја, тој започнал да го бара [[Зевс]] по целата земја<ref> Хигин, Митови 139 </ref>, но безуспешно. Кога Зевс пораснал, започнал војна со својот татко, позната во грчката митологија како [[Титаномахија]]. По десет години, Крон бил симнат од власт од страна на Зевс и неговите сојузници и однесен и заточен на [[Тартар (митологија)|Тартар]].
„Кога Зевс беше веќе сосема голем, тој го натера Крон да ги изблуе неговите браќа и сестри - Посејдон, Ад, Хера, Хестија и Деметра, како и да ги ослободи неговите чичковци и тетки, кои Крон по свргнување на Уран ги оставил во синџири<ref>[[Arthur Cotterell|Artur Koterel]], Rečnik svetske mitologije, Nolit, Beograd, 1998, стр. 236</ref>.
 
Негов истоветник во [[римската митологија]] е [[Сатурн (митологија)|Сатурн]].