Разлика помеѓу преработките на „Лебед“

Нема измена во големината ,  пред 3 години
с
* „Лебед девојка“ - песна на југословенскиот поет [[Мак Диздар]].<ref>Мак Диздар, ''Горчин''. Скопје, Македонска книга, стр. 109-110.</ref>
* „[[Леда]] и лебедот“ (''Leda and the Swan'') - песна на англискиот поет [[В. Б. Јејтс]].<ref>W. B. Yeats, „Leda and the Swan“, во: Kenneth Allot, ed., ''The Penguin Book of Contemporary Verse 1918 – 60''. Harmonsworth, Middlesex, UK: Penguin Books, 1962, стр. 45.</ref>
* „Трубата на лебедот“ - роман на американскиот писател [[Елвин Б. Вајт]] од 1970 година.<ref>„Белешка за авторот“, во: Елвин Б. Вајт, ''Пајажината на Климентина''. Скопје: Просветно дело, 2004, стр. 130131.</ref>
 
===Лебедот како тема во музиката===