Разлика помеѓу преработките на „Африкански куп на нации“

нема опис на уредувањето
 
Египет ги освоил и следните два турнири, во 2008 и 2010 година и на тој начин станал првиот тим кој станал фудбалски шампион на Африка три последователни пати. Во 2010 година Камерунецот [[Самуел Ето]] поставил рекорд за најмногу постигнати голови во историјата на Купот на африканските нации со вкупно 18 погодоци.
 
 
==Статистика==
 
===Резултати===
{|class="wikitable" style="font-size: 90%; text-align: center; width: 100%;"
|-
!rowspan="2" width="5%"|Година
!rowspan="2" width="15%"|Домакин
!width=1% rowspan=4 bgcolor=ffffff|
!colspan="3"|Финале
!width=1% rowspan=4 bgcolor=ffffff|
!rowspan="2" colspan="3"|Трето место
|-
!width="15%"|Шампион
!width="10%"|Резултат
!width="15%"|Второ место
|-
|1957<br>''[[Африкански куп на нации 1957|Детали]]''
|{{Flag|Sudan|1956}}
|'''{{Fb-big|Egypt|1952}}'''
|'''4–0'''
|{{Fb-big|Ethiopia|1897}}
|colspan=3|{{Fb-big|Sudan|1956}}{{Ref|n1|1}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|1959<br>''[[Африкански куп на нации 1959|Детали]]''
|{{Flag|United Arab Republic}}{{Ref|n2|2}}
||'''{{Fb-big|United Arab Republic}}'''
|{{small|'''n/a'''}}{{Ref|n3|3}}
|{{Fb-big|Sudan|1956}}
|colspan=3|{{Fb-big|Ethiopia|1897}}
|-
!rowspan="2" width="5%"|Година
!rowspan="2" width="15%"|Домакин
!width=1% rowspan=34 bgcolor=ffffff|
!colspan="3"|Финале
!width=1% rowspan=34 bgcolor=ffffff|
!colspan="3"|Трето место Match
|-
!width="15%"|Шампион
!width="10%"|Резултат
!width="15%"|Второ место
!width="15%"|Трето место
!width="10%"|Резултат
!width="15%"|Fourth Place
|-
|1962<br>''[[Африкански куп на нации 1962|Детали]]''
|{{Flag|Ethiopia|1897}}
|'''{{Fb-big|Ethiopia|1897}}'''
|'''4–2''' {{small|{{aet}}}}
|{{Fb-big|United Arab Republic|1922}}
|{{Fb-big|Tunisia|1959}}
|'''3–0'''
|{{Fb-big|Uganda|colonial}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|1963<br>''[[Африкански куп на нации 1963|Детали]]''
|{{Flag|Ghana|1964}}
|'''{{Fb-big|Ghana|1964}}'''
|'''3–0'''
|{{Fb-big|Sudan|1956}}
|{{Fb-big|United Arab Republic}}
|'''3–0'''
|{{Fb-big|Ethiopia|1897}}
|-
|1965<br>''[[Африкански куп на нации 1965|Детали]]''
|{{Flag|Tunisia|1959}}
|'''{{Fb-big|Ghana|1964}}'''
|'''3–2''' {{small|{{aet}}}}
|{{Fb-big|Tunisia|1959}}
|{{Fb-big|Côte d'Ivoire}}
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Senegal}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|1968<br>''[[Африкански куп на нации 1968|Детали]]''
|{{Flag|Ethiopia|1897}}
|'''{{Fb-big|Congo DR|1966|name=Congo-Kinshasa}}'''
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Ghana}}
|{{Fb-big|Côte d'Ivoire}}
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Ethiopia|1897}}
|-
|1970<br>''[[Африкански куп на нации 1970|Детали]]''
|{{Flag|Sudan|1956}}
|'''{{Fb-big|Sudan|1956}}'''
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Ghana}}
|{{Fb-big|United Arab Republic}}
|'''3–1'''
|{{Fb-big|Côte d'Ivoire}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|1972<br>''[[Африкански куп на нации 1972|Детали]]''
|{{Flag|Cameroon|1961}}
|'''{{Fb-big|Congo|1970}}'''
|'''3–2'''
|{{Fb-big|Mali}}
|{{Fb-big|Cameroon|1961}}
|'''5–2'''
|{{Fb-big|Zaire}}
|-
|1974<br>''[[Африкански куп на нации 1974|Детали]]''
|{{Flag|Egypt|1972}}
|'''{{Fb-big|Zaire}}'''
|'''2–2''' {{small|{{aet}}}}<br>'''2–0''' {{small|(replay)}}
|{{Fb-big|Zambia}}
|{{Fb-big|Egypt|1972}}
|'''4–0'''
|{{Fb-big|Congo|1970}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|1976<br>''[[Африкански куп на нации 1976|Детали]]''
|{{Flag|Ethiopia|1975}}
|'''{{Fb-big|Morocco}}'''
|{{small|'''n/a'''}}{{Ref|n4|4}}
|{{Fb-big|Guinea}}
|{{Fb-big|Nigeria}}
|{{small|'''n/a'''}}{{Ref|n4|noid=noid|4}}
|{{Fb-big|Egypt|1972}}
|-
|1978<br>''[[Африкански куп на нации 1978|Детали]]''
|{{Flag|Ghana}}
|'''{{Fb-big|Ghana}}'''
|'''2–0'''
|{{Fb-big|Uganda}}
|{{Fb-big|Nigeria}}
|'''2–0'''{{Ref|n5|5}}
|{{Fb-big|Tunisia|1959}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|1980<br>''[[Африкански куп на нации 1980|Детали]]''
|{{Flag|Nigeria}}
|'''{{Fb-big|Nigeria}}'''
|'''3–0'''
|{{Fb-big|Algeria}}
|{{Fb-big|Morocco}}
|'''2–0'''
|{{Fb-big|Egypt|1972}}
|-
|1982<br>''[[Африкански куп на нации 1982|Детали]]''
|{{Flag|Libya|1977}}
|'''{{Fb-big|Ghana}}'''
|'''1–1''' {{small|{{aet}}}}<br>{{small|7–6 {{pen.}}}}
|{{Fb-big|Libya|1977}}
|{{Fb-big|Zambia}}
|'''2–0'''
|{{Fb-big|Algeria}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|1984<br>''[[Африкански куп на нации 1984|Детали]]''
|{{flag|Ivory Coast}}
|'''{{Fb-big|Cameroon}}'''
|'''3–1'''
|{{Fb-big|Nigeria}}
|{{Fb-big|Algeria}}
|'''3–1'''
|{{Fb-big|Egypt|1972}}
|-
|1986<br>''[[Африкански куп на нации 1986|Детали]]''
|{{Flag|Egypt}}
|'''{{Fb-big|Egypt}}'''
|'''0–0''' {{small|{{aet}}}}<br>{{small|5–4 {{pen.}}}}
|{{Fb-big|Cameroon}}
|{{Fb-big|Côte d'Ivoire}}
|'''3–2'''
|{{Fb-big|Morocco}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|1988<br>''[[Африкански куп на нации 1988|Детали]]''
|{{Flag|Morocco}}
|'''{{Fb-big|Cameroon}}'''
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Nigeria}}
|{{Fb-big|Algeria}}
|'''1–1''' {{small|{{aet}}}}<br>{{small|4–3 {{pen.}}}}
|{{Fb-big|Morocco}}
|-
|1990<br>''[[Африкански куп на нации 1990|Детали]]''
|{{Flag|Algeria}}
|'''{{Fb-big|Algeria}}'''
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Nigeria}}
|{{Fb-big|Zambia}}
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Senegal}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|1992<br>''[[Африкански куп на нации 1992|Детали]]''
|{{Flag|Senegal}}
|'''{{Fb-big|Côte d'Ivoire}}'''
|'''0–0''' {{small|{{aet}}}}<br>{{small|11–10 {{pen.}}}}
|{{Fb-big|Ghana}}
|{{Fb-big|Nigeria}}
|'''2–1'''
|{{Fb-big|Cameroon}}
|-
|1994<br>''[[Африкански куп на нации 1994|Детали]]''
|{{Flag|Tunisia}}
|'''{{Fb-big|Nigeria}}'''
|'''2–1'''
|{{Fb-big|Zambia}}
|{{Fb-big|Côte d'Ivoire}}
|'''3–1'''
|{{Fb-big|Mali}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|1996<br>''[[Африкански куп на нации 1996|Детали]]''
|{{Flag|South Africa}}
|'''{{Fb-big|South Africa}}'''
|'''2–0'''
|{{Fb-big|Tunisia|1959}}
|{{Fb-big|Zambia}}
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Ghana}}
|-
|1998<br>''[[Африкански куп на нации 1998|Детали]]''
|{{Flag|Burkina Faso}}
|'''{{Fb-big|Egypt}}'''
|'''2–0'''
|{{Fb-big|South Africa}}
|{{Fb-big|Democratic Republic of the Congo|1997}}
|'''4–4''' {{small|{{aet}}}}{{Ref|n6|6}}<br>{{small|4–1 {{pen.}}}}
|{{Fb-big|Burkina Faso}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|2000<br>''[[Африкански куп на нации 2000|Детали]]''
|{{Flag|Ghana}}<br>{{Flag|Nigeria}}
|'''{{Fb-big|Cameroon}}'''
|'''2–2''' {{small|{{aet}}}}<br>{{small|4–3 {{pen.}}}}
|{{Fb-big|Nigeria}}
|{{Fb-big|South Africa}}
|'''2–2''' {{small|{{aet}}}}<br>{{small|4–3 {{pen.}}}}
|{{Fb-big|Tunisia}}
|-
|2002<br>''[[Африкански куп на нации 2002|Детали]]''
|{{Flag|Mali}}
|'''{{Fb-big|Cameroon}}'''
|'''0–0''' {{small|{{aet}}}}<br>{{small|3–2 {{pen.}}}}
|{{Fb-big|Senegal}}
|{{Fb-big|Nigeria}}
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Mali}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|2004<br>''[[Африкански куп на нации 2004|Детали]]''
|{{Flag|Tunisia}}
|'''{{Fb-big|Tunisia}}'''
|'''2–1'''
|{{Fb-big|Morocco}}
|{{Fb-big|Nigeria}}
|'''2–1'''
|{{Fb-big|Mali}}
|-
|2006<br>''[[Африкански куп на нации 2006|Детали]]''
|{{Flag|Egypt}}
|'''{{Fb-big|Egypt}}'''
|'''0–0''' {{small|{{aet}}}}<br>{{small|4–2 {{pen.}}}}
|{{Fb-big|Côte d'Ivoire}}
|{{Fb-big|Nigeria}}
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Senegal}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|2008<br>''[[Африкански куп на нации 2008|Детали]]''
|{{Flag|Ghana}}
|'''{{Fb-big|Egypt}}'''
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Cameroon}}
|{{Fb-big|Ghana}}
|'''4–2'''
|{{Fb-big|Côte d'Ivoire}}
|-
|2010<br>''[[Африкански куп на нации 2010|Детали]]''
|{{Flag|Angola}}
|'''{{Fb-big|Egypt}}'''
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Ghana}}
|{{Fb-big|Nigeria}}
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Algeria}}
|-style="background: #D0E6FF;"
|2012<br>''[[Африкански куп на нации 2012|Детали]]''
|{{Flag|Gabon}}<br>{{Flag|Equatorial Guinea}}
|'''{{Fb-big|Zambia}}'''
||'''0–0''' {{small|{{aet}}}}<br>{{small|8–7 {{pen.}}}}
|{{Fb-big|Côte d'Ivoire}}
|{{Fb-big|Mali}}
|'''2–0'''
|{{Fb-big|Ghana}}
|-
|2013<br>''[[Африкански куп на нации 2013|Детали]]''
|{{Flag|South Africa}}
|'''{{Fb-big|Nigeria}}'''
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Burkina Faso}}
|{{Fb-big|Mali}}
|'''3–1'''
|{{Fb-big|Ghana}}
|-
|-style="background: #D0E6FF;"
|2015<br>''[[Африкански куп на нации 2015|Детали]]''
|{{Flag|Equatorial Guinea}}
|'''{{Fb-big|Côte d'Ivoire}}'''
||'''0–0''' {{small|{{aet}}}}<br>{{small|9–8 {{pen.}}}}
|{{Fb-big|Ghana}}
|{{Fb-big|Congo DR}}
|'''0–0'''<br>{{small|4–2 {{pen.}}}}
|{{Fb-big|Equatorial Guinea}}
|-
|2017<br>''[[Африкански куп на нации 2017|Детали]]''
|{{Flag|Gabon}}
|'''{{Fb-big|Cameroon}}'''
|'''2–1'''
|{{Fb-big|Egypt}}
|{{Fb-big|Burkina Faso}}
|'''1–0'''
|{{Fb-big|Ghana}}
|-
|-style="background: #D0E6FF;"
|2019<br>''[[Африкански куп на нации 2019|Детали]]''
|{{flag|Cameroon}}
|colspan=3|''To be played''
|colspan=3|''To be played''
|-
|2021<br>''[[Африкански куп на нации 2021|Детали]]''
|{{flag|Ivory Coast}}
|colspan=3|''To be played''
|colspan=3|''To be played''
|-
|-style="background: #D0E6FF;"
|2023<br>''[[Африкански куп на нации 2023|Детали]]''
|{{flag|Guinea}}
|colspan=3|''To be played''
|colspan=3|''To be played''
|}
 
#{{note|n1}} [[South Africa national football team|South Africa]] were disqualified from the tournament due to the country's [[apartheid]] policies.
#{{note|n2}} Only three teams participated.
#{{note|n3}} There was no Финале match; the three teams played each other once, with the winner on points receiving the Cup. It finished: UAR 4pts, Sudan 2, Ethiopia 0.
#{{note|n4}} There was no Финале match; the tournament was decided in a Финале group contested by the last four teams. It finished: Morocco 5pts, Guinea 4, Nigeria 3, Egypt 0.
#{{note|n5}} The third-place match was tied 1–1 when the Tunisian team withdrew from the field in the 42nd minute in protest at the officiating. Nigeria were awarded a 2–0 walkover.<ref>{{cite web|title=16 March 1978 - The Eagles Of Carthage Get Grounded|url=http://tdifh.blogspot.com.au/2013/03/16-march-1978-eagles-of-carthage-get.html|work=www.thisdayinfootballhistory.blogspot.com|accessdate=30 March 2013}}</ref>
 
*'''Key:'''
**<u>a.e.t.</u> – ''after [[overtime (sports)|extra time]]''
**<u>pen.</u> – ''after [[penalty shoot-out (association football)|penalty shootout]]''
 
=== Performance by nation ===
As 2017 (31 edition)
{| class="wikitable"
!Team
!Winners
!Runners-up
!Трето место
!Fourth place
!Total top four
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|EGY}}
|style="background:#fff68f;"|7 ([[Африкански куп на нации 1957|1957]], [[Африкански куп на нации 1959|1959]][[#0|*]], [[Африкански куп на нации 1986|1986]][[#0|*]], [[Африкански куп на нации 1998|1998]], [[Африкански куп на нации 2006|2006]][[#0|*]], [[Африкански куп на нации 2008|2008]], [[Африкански куп на нации 2010|2010]])
|2 ([[Африкански куп на нации 1962|1962]], [[Африкански куп на нации 2017|2017]])
|3 ([[Африкански куп на нации 1963|1963]], [[Африкански куп на нации 1970|1970]], [[Африкански куп на нации 1974|1974]][[#0|*]])
|3 ([[Африкански куп на нации 1976|1976]], [[Африкански куп на нации 1980|1980]], [[Африкански куп на нации 1984|1984]])
|15
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|CMR}}
|style="background:#fff68f;"|5 ([[Африкански куп на нации 1984|1984]], [[Африкански куп на нации 1988|1988]], [[Африкански куп на нации 2000|2000]], [[Африкански куп на нации 2002|2002]], [[Африкански куп на нации 2017|2017]])
|2 ([[Африкански куп на нации 1986|1986]], [[Африкански куп на нации 2008|2008]])
|1 ([[Африкански куп на нации 1972|1972]][[#0|*]])
|1 ([[Африкански куп на нации 1992|1992]])
|9
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|GHA}}
|style="background:#fff68f;"|4 ([[Африкански куп на нации 1963|1963]][[#0|*]], [[Африкански куп на нации 1965|1965]], [[Африкански куп на нации 1978|1978]][[#0|*]], [[Африкански куп на нации 1982|1982]])
|5 ([[Африкански куп на нации 1968|1968]], [[Африкански куп на нации 1970|1970]], [[Африкански куп на нации 1992|1992]], [[Африкански куп на нации 2010|2010]], [[Африкански куп на нации 2015|2015]])
|1 ([[Африкански куп на нации 2008|2008]][[#0|*]])
|4 ([[Африкански куп на нации 1996|1996]], [[Африкански куп на нации 2012|2012]], [[Африкански куп на нации 2013|2013]], [[Африкански куп на нации 2017|2017]])
|14
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|NGR}}
|style="background:#fff68f;"|3 ([[Африкански куп на нации 1980|1980]][[#0|*]], [[Африкански куп на нации 1994|1994]], [[Африкански куп на нации 2013|2013]])
|4 ([[Африкански куп на нации 1984|1984]], [[Африкански куп на нации 1988|1988]], [[Африкански куп на нации 1990|1990]], [[Африкански куп на нации 2000|2000]][[#0|*]])
|7 ([[Африкански куп на нации 1976|1976]], [[Африкански куп на нации 1978|1978]], [[Африкански куп на нации 1992|1992]], [[Африкански куп на нации 2002|2002]], [[Африкански куп на нации 2004|2004]], [[Африкански куп на нации 2006|2006]], [[2010 African Cup of Nations|2010]])
| –
|14
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|CIV}}
|style="background:#fff68f;"|2 ([[Африкански куп на нации 1992|1992]], [[2015 African Cup of Nations|2015]])
|2 ([[Африкански куп на нации 2006|2006]], [[Африкански куп на нации 2012|2012]])
|4 ([[Африкански куп на нации 1965|1965]], [[Африкански куп на нации 1968|1968]], [[Африкански куп на нации 1986|1986]], [[Африкански куп на нации 1994|1994]])
|2 ([[Африкански куп на нации 1970|1970]], [[Африкански куп на нации 2008|2008]])
|10
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|COD}}
|style="background:#fff68f;"|2 ([[Африкански куп на нации 1968|1968]], [[Африкански куп на нации 1974|1974]])
| –
|2 ([[Африкански куп на нации 1998|1998]], [[Африкански куп на нации 2015|2015]])
|1 ([[Африкански куп на нации 1972|1972]])
|5
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|ZAM}}
|style="background:#fff68f;"|1 ([[Африкански куп на нации 2012|2012]])
|2 ([[Африкански куп на нации 1974|1974]], [[Африкански куп на нации 1994|1994]])
|3 ([[Африкански куп на нации 1982|1982]], [[Африкански куп на нации 1990|1990]], [[Африкански куп на нации 1996|1996]])
| –
|6
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|TUN}}
|style="background:#fff68f;"|1 ([[Африкански куп на нации 2004|2004]][[#0|*]])
|2 ([[Африкански куп на нации 1965|1965]][[#0|*]], [[Африкански куп на нации 1996|1996]])
|1 ([[Африкански куп на нации 1962|1962]])
|2 ([[Африкански куп на нации 1978|1978]], [[Африкански куп на нации 2000|2000]])
|6
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|SUD}}
|style="background:#fff68f;"|1 ([[Африкански куп на нации 1970|1970]][[#0|*]])
|2 ([[Африкански куп на нации 1959|1959]], [[Африкански куп на нации 1963|1963]])
|1 ([[Африкански куп на нации 1957|1957]][[#0|*]])
| –
|4
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|ALG}}
|style="background:#fff68f;"|1 ([[Африкански куп на нации 1990|1990]][[#0|*]])
|1 ([[Африкански куп на нации 1980|1980]])
|2 ([[Африкански куп на нации 1984|1984]], [[Африкански куп на нации 1988|1988]])
|2 ([[Африкански куп на нации 1982|1982]], [[Африкански куп на нации 2010|2010]])
|6
|-
| style="background:#fff68f;" |{{fb|MAR}}
| style="background:#fff68f;" |1 ([[Африкански куп на нации 1976|1976]])
|1 ([[Африкански куп на нации 2004|2004]])
|1 ([[Африкански куп на нации 1980|1980]])
|2 ([[Африкански куп на нации 1986|1986]], [[Африкански куп на нации 1988|1988]][[#0|*]])
|5
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|ETH}}
|style="background:#fff68f;"|1 ([[Африкански куп на нации 1962|1962]][[#0|*]])
|1 ([[Африкански куп на нации 1957|1957]])
|1 ([[Африкански куп на нации 1959|1959]])
|2 ([[Африкански куп на нации 1963|1963]], [[Африкански куп на нации 1968|1968]][[#0|*]])
|5
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|RSA}}
|style="background:#fff68f;"|1 ([[Африкански куп на нации 1996|1996]][[#0|*]])
|1 ([[Африкански куп на нации 1998|1998]])
|1 ([[Африкански куп на нации 2000|2000]])
| –
|3
|-
|style="background:#fff68f;"|{{fb|CGO}}
|style="background:#fff68f;"|1 ([[Африкански куп на нации 1972|1972]])
| –
| –
|1 ([[Африкански куп на нации 1974|1974]])
|2
|-
|{{fb|MLI}}
| –
|1 ([[Африкански куп на нации 1972|1972]])
|2 ([[Африкански куп на нации 2012|2012]], [[Африкански куп на нации 2013|2013]])
|3 ([[Африкански куп на нации 1994|1994]], [[Африкански куп на нации 2002|2002]][[#0|*]], [[Африкански куп на нации 2004|2004]])
|6
|-
|{{fb|BFA}}
| –
|1 ([[Африкански куп на нации 2013|2013]])
|1 ([[Африкански куп на нации 2017|2017]])
|1 ([[Африкански куп на нации 1998|1998]][[#0|*]])
|3
|-
|{{fb|SEN}}
| –
|1 ([[Африкански куп на нации 2002|2002]])
| –
|3 ([[Африкански куп на нации 1965|1965]], [[Африкански куп на нации 1990|1990]], [[Африкански куп на нации 2006|2006]])
|4
|-
|{{fb|UGA}}
| –
|1 ([[Африкански куп на нации 1978|1978]])
| –
|1 ([[Африкански куп на нации 1962|1962]])
|2
|-
|{{fb|GUI}}
| –
|1 ([[Африкански куп на нации 1976|1976]])
| –
| –
|1
|-
|{{fb|Libya}}
| –
|1 ([[Африкански куп на нации 1982|1982]][[#0|*]])
| –
| –
|1
|-
|{{nowrap|{{fb|Equatorial Guinea}}}}
| –
| –
| –
|1 ([[Африкански куп на нации 2015|2015*]])
|1
|}
 
{{anchor|0}}* hosts
 
===All-time record===
{| class="wikitable sortable"
!Tournaments
!Matches
!Goals Резултатd
!Goals per match
|-
|[[Африкански куп на нации 1957|1957]]
|2
|style="background-color:#F08080"|7
|3.50
|-
|[[Африкански куп на нации 1959|1959]]
|3
|8
|2.67
|-
|[[Африкански куп на нации 1962|1962]]
|4
|18
|style="background-color:#be9"|4.50
|-
|[[Африкански куп на нации 1963|1963]]
|8
|33
|4.13
|-
|[[Африкански куп на нации 1965|1965]]
|8
|31
|3.88
|-
|[[Африкански куп на нации 1968|1968]]
|16
|52
|3.25
|-
|[[Африкански куп на нации 1970|1970]]
|16
|51
|3.19
|-
|[[Африкански куп на нации 1972|1972]]
|16
|53
|3.31
|-
|[[Африкански куп на нации 1974|1974]]
|17
|54
|3.18
|-
|[[Африкански куп на нации 1976|1976]]
|18
|54
|3.00
|-
|[[Африкански куп на нации 1978|1978]]
|16
|38
|2.38
|-
|[[Африкански куп на нации 1980|1980]]
|16
|33
|2.06
|-
|[[Африкански куп на нации 1982|1982]]
|16
|32
|2.00
|-
|[[Африкански куп на нации 1984|1984]]
|16
|39
|2.44
|-
|[[Африкански куп на нации 1986|1986]]
|16
|31
|1.94
|-
|[[Африкански куп на нации 1988|1988]]
|16
|23
|style="background-color:#F08080"|1.44
|-
|[[Африкански куп на нации 1990|1990]]
|16
|30
|1.88
|-
|[[Африкански куп на нации 1992|1992]]
|20
|34
|1.70
|-
|[[Африкански куп на нации 1994|1994]]
|20
|44
|2.20
|-
|[[Африкански куп на нации 1996|1996]]
|29
|78
|2.69
|-
|[[Африкански куп на нации 1998|1998]]
|32
|93
|2.91
|-
|[[Африкански куп на нации 2000|2000]]
|32
|73
|2.28
|-
|[[Африкански куп на нации 2002|2002]]
|32
|48
|1.50
|-
|[[Африкански куп на нации 2004|2004]]
|32
|88
|2.75
|-
|[[Африкански куп на нации 2006|2006]]
|32
|73
|2.28
|-
|[[Африкански куп на нации 2008|2008]]
|32
|style="background-color:#be9"|99
|3.09
|-
|[[Африкански куп на нации 2010|2010]]
|29
|71
|2.45
|-
|[[Африкански куп на нации 2012|2012]]
|32
|76
|2.38
|-
|[[Африкански куп на нации 2013|2013]]
|32
|69
|2.16
|-
|[[Африкански куп на нации 2015|2015]]
|32
|68
|2.13
|-
|[[Африкански куп на нации 2017|2017]]
|32
|66
|2.06
|}
 
=== Шампионs by region ===
{|class="wikitable"
!Federation (Region)
!Шампион(s)
!Number
|-
|[[Union of North African Football Federations|UNAF (North Africa)]]
|[[Egypt national football team|Egypt]] (7), [[Algeria national football team|Algeria]] (1), [[Morocco national football team|Morocco]] (1), [[Tunisia national football team|Tunisia]] (1)
|10 titles
|-
|[[West African Football Union|WAFU (West Africa)]]
|[[Ghana national football team|Ghana]] (4), [[Nigeria national football team|Nigeria]] (3), [[Ivory Coast national football team|Ivory Coast]] (2)
|9 titles
|-
|[[Central African Football Federations' Union|UNIFFAC (Central Africa)]]
|[[Cameroon national football team|Cameroon]] (5), [[Congo DR national football team|Congo DR]] (2), [[Congo national football team|Congo]] (1)
|8 titles
|-
|[[Council for East and Central Africa Football Associations|CECAFA (East Africa)]]
|[[Ethiopia national football team|Ethiopia]] (1), [[Sudan national football team|Sudan]] (1)
|2 titles
|-
|[[Council of Southern Africa Football Associations|COSAFA (Southern Africa)]]
|[[South Africa national football team|South Africa]] (1), [[Zambia national football team|Zambia]] (1)
|2 titles
|}