Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Македонија“

 
==Кандидати за функцијата Претседател на Република Македонија==
*1994: [[Љубиша Георгиевски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]])
*1999: [[Тито Петковски]] ([[СДСМ]])
*1999: [[Стојан Андов]] ([[Либерална партија (Македонија)|ЛПМ]])
*1999: [[Васил Тупурковски]] ([[Демократска алтернатива|ДА]])
*1999: [[Мухамед Халили]] ([[ДПА]])
*2004: [[Сашко Кедев]] (ВМРО-ДПМНЕ)
*2004: [[Гзим Острени]] ([[ДУИ]])
*2004: [[Зуди Џелили]] ([[ДПА]])
*2009: [[Имер Селмани]] ([[Нова Демократија (2008)|Нова Демократија]])
*2009: [[Љубе Бошкоски]] (независен)
*2009: [[Агрон Буџаку]] (ДУИ)
*2009: [[Нано Ружин]] ([[Либерално-демократска партија (Македонија)|ЛДП]])
*2009: [[Мируше Хоџа]] (ДПА)
*2009: [[Љубомир Фрчкоски]] (СДСМ)
*2014: [[Стево Пендаровски]](СДСМ)
*2014: [[Зоран Поповски]]([[Граѓанска опција за Македонија|ГРОМ]])
*2014: [[Илјаз Халими]] (ДПА)
 
== Поврзано ==
* [[Премиер на Македонија]]