Разлика помеѓу преработките на „Вештерки“

Додадени 438 бајти ,  пред 2 години
(#1Lib1Ref)
Вештерките се среќаваат како честа тема во бројни дела од [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Вештица“, [[Венко Андоновски]], роман, Култура, Скопје, 2006
* „Запалете ја вештерката“ (''Burn the witch'') - песна на [[Рок музика|рок]]-групата „[[Рејдиохед]]“ (''Radiohead'') од [[2016]] година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=yI2oS2hoL0k Radiohead - Burn The Witch - YouTube (пристапено на 24.5.2016)]</ref>
* „Вештерка“ (''The witch'') - песна на рок-групата „[[Калт]]“ (''The Cult'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=TnyxEz4l70Q THE CULT - THE WITCH - YouTube (пристапено на 24.5.2016)]</ref>
* „Вештерка“ (''The witch'') - американски [[филм]] на [[Режисер|режисерот]] [[Роберт Егерс]] од [[2015]] година.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt4263482/ IMDb, The Witch (2015) (пристапено на 24.5.2016)]</ref>
* „Малата вештица“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]].<ref>Славко Јаневски, ''Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 52.</ref>
* „Вештерка“ (''The witch'') - американски [[филм]] на [[Режисер|режисерот]] [[Роберт Егерс]] од [[2015]] година.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt4263482/ IMDb, The Witch (2015) (пристапено на 24.5.2016)]</ref>
* „Во живо од судењата на вештерките“ (''Live At The Witch Trials'') - песна од истоимениот албум на британската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Фол]]“ (''The Fall'') од 1979 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=gd1maSU7Rxw YouTube, The Fall - Live At The Witch Trials (1979) † (full album) (пристапено на 29.6.2017)]</ref>
* „Вештерка“ (''The witch'') - песна на рок-групата „[[Калт]]“ (''The Cult'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=TnyxEz4l70Q THE CULT - THE WITCH - YouTube (пристапено на 24.5.2016)]</ref>
* „Запалете ја вештерката“ (''Burn the witch'') - песна на [[Рок музика|рок]]-групата „[[Рејдиохед]]“ (''Radiohead'') од [[2016]] година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=yI2oS2hoL0k Radiohead - Burn The Witch - YouTube (пристапено на 24.5.2016)]</ref>
 
== Наводи ==