Разлика помеѓу преработките на „Крсте Петков Мисирков“

Бришење на "Krste-Misirkov-portrait.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на [[commons:User:Daphne...
(Бришење на "Krste-Misirkov-portrait.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на [[commons:User:Daphne...)
 
[[Податотека:Rodnata kuka na Misirkov.jpg|left|150px|thumb|Родната куќа на Мисирков во Постол, Егејска Македонија.]]
 
[[Податотека:Krste-Misirkov-portrait.jpg|thumb|150px|left|Портрет на Крсте Петков Мисирков, сликана во [[Одеса]], [[Украина]].]]
Крсте Петков Мисирков е роден во ноември [[1874]] година во селото [[Постол]], Ениџевардарско во [[Егејска Македонија]]. Селото се наоѓа недалеку од античката македонска престолнина [[Пела]]. Шест одделенија основно училиште завршил во родното место, слушајќи настава на [[грчки јазик]]. Лошата материјална сoстојба на неговото семејство не му дозволила да го продолжи веднаш неговото образование. По неколкугодишна пауза, Мисирков се здобил со стипендија од српското друштво „Свети Сава“. Тоа биле првите закани за навлегување и на српската пропаганда во [[Македонија]], преку инсталирање на разни стипендии за едуцирање на т.н. свој кадар како што веќе правеле грчката и бугарската пропаганда во Македонија<ref name="Георги" />