Разлика помеѓу преработките на „Политичка филозофија“

с
нема опис на уредувањето
с
 
Политичката философија како истражување на совршена република нема „проценувачки“ карактер; како истражување на крајните основи на власта не подразбира објаснување на појавата на власта, туку нејзино оправдување што има за цел да се квалификува некое однесување, како дозволено или недозволено, а тоа не може да се спроведе без повикување на вредности; како истражување на суштината на политиката се исклучува од секое [[Емпириум|емпириско]] утврдување на вистинитоста или фалсификатот, доколку тоа што смислено се нарекува суштина на политиката, резултира од номиналната [[дефиниција]] како таква, таа не е ни вистинита ниту пак лажна.
 
==Видете исто така==
*[[Политички науки]]
*[[Политика]]
*[[Листа на политички философи]]
 
 
{{Философија, навигациска кутија}}
 
[[Категорија:Политичка философија]]
[[Категорија:Философија]]
[[Категорија:Политички науки|Философија]]
 
[[ar:فلسفة السياسة]]