Разлика помеѓу преработките на „Македонија на Македонците“

Нема измена во големината ,  пред 2 години
поправка на правопис - сфаќа
(поправка на правопис - сфаќа)
== Македонска револуционерна организација ==
{{Македонска револуционерна организација}}
Во 90-тите години на [[19 век]] во [[Македонија]] со појавува [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]] со што се дал нов инпулсимпулс на македонското националноослободително движење. Оваа организација целосно го прифатила мотото ''Македонија на Македонците''.
 
Во [[1905]] година [[Дамјан Груев]] во [[Софија]] имал средба со Лермонтов. Притоа Д. Груев истакнал дека организацијата дејствува самостојно издигајќија девизата'' Македонија на Македонците'' <ref name="dbm"><small>''Документи за борбата на македонскиот народ. . . т. 1, 325''</small></ref>, и дека организацијата не сака за ништо судбината на [[Македонија]] да ја потчини на интересите на кнежеството. Главна цел на организацијата е автономија на [[Македонија]] а не нејзино присоединување кон [[Бугарија]] <ref><small>''Симон Дракул, Македонија меѓу автономијата и дележот, четврти том, 57.''</small></ref>.
Во текот на [[Илинденското востание]] во странскиот печат биле објавени, меѓу другото и интервјуа со истакнати македонски дејци, преку кој светот добил јасна слика за целите на македонската борба. Таква статија е и онаа на ''Daily News'' објавена на [[12 август]] [[1903]] година во која се истакнува:
 
{{Цитатник|''И, што е тоа неповолно за македонската кауза, мислам на онаа што лошо се сваќасфаќа и што прилично нашироко преовладува во западна Европа? Македонија за Македонците, не Велика Бугарија, е нашиот идеал - рече попот-борец Тома Николов, чиешто раскажување јас го преставив во едно писмо од Блискиот Исток пред неколку недели. Така, гледате дека ние веѓе направивме извесен почеток со привремена влада на Македонија. Нашиот идеал е Македонија за Македонците и за него ние ќе се бориме. Јас се надевам дека Вие ќе и го кажете ова на Вашата англиска јавност. Востанието е македонско, вистинските ефикасни боречки чети се македонски. Четите не доаѓаат од Бугарија. Тие доаѓаат од македонскиот народ. Тие ќе продолжат да доаѓаат сесè дотогаш додека македонскиот народ ќе го поднесува лошото владеење на Турците'' <ref name="JM"><small>''J.M., Macedonian Rising - Daily News (London) 12 август, 1903, p12''</small></ref>}}
 
Во [[август]] [[1903]] година со дозвола на [[Задгранично претставништво|Задграничното претставништво]] на територијата на [[Серски револуционерен округ|Серскиот револуционерен округ]] почнале да навлегуваат врховистички чети. Бројот на овие чети изнесувал околу 500 - 600 души на чело со [[Иван Цончев]], [[Атанас Јанков]] како и врховистичките војводи [[Јурдан Стојанов]] и [[Љубомир Стоенчев]].